‘Živi zid je svakako za opoziv Kujundžića, on nikada nije ni trebao postati ministar’

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić u utorak je poručio da će njegova stranka biti dio inicijative za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića, kojega je Sinčić prozvao za održavanje stanja klijentelizma u zdravstvu te ocijenio da je Kujundžić definitivno jedan od najgorih ministara u vladi Andreja Plenkovića.

Živi zid je svakako za opoziv Kujundžića, on nikada nije ni trebao postati ministar, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zdravstva koju je Živi zid održao povodom zadnjih događanja u zdravstvenom sustavu i smrti Mattea Ružića iz Zaprešića.

Ružić je, kaže Sinčić, definitivno bio žrtva sustava bez obzira što ministar kaže da nije – jer Hitna pomoć nije imala ni opreme ni kadra.

Stoga je predsjednik Živoga zida pozvao Kujundžića da održi riječ i ponudi ostavku jer  “ljudi umiru zbog sustava”.

“Sustav zakazuje zbog nedostatka novca i kadra, ali prije svega zbog nedostatka organizacije život pacijenata je ugrožen”, ustvrdio je.

Predsjednik Živog zida nabrojio je i niz drugih problema u zdravstvu zbog kojih smatra da ministar treba otići – poput stope smrtnosti od raka po kojoj smo u samom europskom vrhu, zatim predugih lista čekanja na kojima se čeka i po dvije godine za pojedine dijagnostičke preglede, nedostatka osnovnih higijenskih potrepština u zdravstvenim ustanovama, nedostatnih obroka za pacijente.

Da ministar nije sposoban za svoju funkciju, kaže Sinčić, govori i podatak da su se u 9. sazivu Sabora među stotinama zakonskih prijedloga, našla su se tek dva koja se tiču zdravstva.

“U zdravstvu cvjetaju klijentelizam i nepotizam, koje održava Kujundžić. On je definitivno jedan od najgorih ministara u vladi koji nije ponudio nikakva rješenja ni za kroničan problem javne nabave u zdravstvu, iz koje se izvlači silan novac. Poslovi se daju kojekakvim sumnjivim tvrtkama povezanima s vladajućom strankom i koalicijom. To je cijeli jedan sustav je premrežen politikanstvom i interesima umjesto da se cijeni stručnost”, kaže Sinčić.

Nekome odgovara ovakav neuređeni sustav, zato će Živi zid biti dio inicijative za opozivom, poručio je.


Komentari