ŽESTOKA RASPRAVA Selak Raspudić optužila Benčić: ‘Zlouporabili ste slučaj Mirele Čavajde!’ Ona joj ekspresno odgovorila

Sandra Benčić, Marija Selak Raspudić (Screenshot HRT)

Nakon kraha SDP-ovog prijedloga zakona o pobačaju, u HTV-om Dnevniku sučelile su se predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i nezavisna saborska zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub Mosta). Podsjetimo, SDP-ov prijedlog zakona u Saboru na glasanju nije dobio potrebnu većinu.

Dok Benčić optužuje desne stranke da su za zabranu pobačaja, Selak Raspudić ističe da je njihov prijedlog nestručan. No, Benčić ističe da prijedlog stavlja naglasak i na važnost edukacije i dostupnost kontracepcije te da pobačaj regulira kao dostupan, siguran, ali i besplatan.

“Jučerašnja rasprava je bila izuzetno važna jer je pokazala da cijela desnica, zajedno s HDZ-om, ima potpuno suprotan stav od onog koji ima 80 posto građana Hrvatske. 80 posto građana Hrvatske smatra da žena ima pravo na izbor”, kaže Benčić, a Selak Raspudić tvrdi da ju ovo izlaganje nasmijava.

Zastupnica Mosta kaže da ljevica želi politizirati cijelu stvar, a sve kako se ne bi govorilo o prijedlogu zakona.

“Taj je prijedlog toliko kriminalno napisan da ne ispada samo smiješan, nego čak i poništava borbu za ženska prava jer je restriktivniji od prethodnog zakona”, kaže.

Također je kritizirala predlagače i poručila da ne znaju kako regulirati medikamentozni pobačaj, pa navode stare smjernice. Selak Raspudić upozorava da se u prijedlogu zakona uopće nije ni regulirano pitanje kako riješiti problem kasnih pobačaja, a Benčić joj je odgovorila da to adresira već i sadašnji zakon, ali da za razliku od Hrvatske, Slovenija radi po njemu.

Tijekom rasprave je Selak Raspudić istaknula da je više puta u javnosti izjavila da nije za zakonsku zabranu pobačaja, iako drugačije gleda na ovaj problem od Benčić.

“Cilj toga je samo učiniti od druge strane radikale i neprijatelje, onemogućiti dijalog o ovako važnoj temi i prikriti vlastiti zakonodavni šlamperaj, koji će, što je najgore od svega, dovesti do regresije ženskih prava”, izjavila je zastupnica Mosta i poručila Benčić da je javnost prepoznala da su zlouporabili slučaj Mirele Čavajde, a ona joj nije ostala dužna.

“Čitava javnost je izašla jučer i podržala ono što smo i mi podržavali tjednima u borbi za prava gospođe Čavajde i svih drugih u ovoj Hrvatskoj”, odgovorila joj je Sandra Benčić.


Komentari