Zelena lista i Most protiv izgradnje pogona za obradu medicinskog otpada u Jastrebarskom

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Zelena lista i Most oštro su se u utorak usprotivili namjeri da se u Jastrebarskom izgradi pogon za obradu opasnog i neopasnog medicinskog otpada, te su pozvali ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da se jasno očituje oko takve namjere.

Ako ministarstvo pozitivno ne riješi slučaj tako da odbije tvrtku Remondis Medison, koja bi trebala u Jastrebarskom zbrinjavati takav otpad, najavljuju “građanski neposluh u svim mogućim zakonskim okvirima”.

Ne zna se stav ministra Ćorića

Grad Jastrebarsko je protiv te inicijative te su potpisali peticiju protiv tog pogona, županija je također protiv, a jedini čiji stav ne znamo je ministar Ćorić, ali njegov stav je najvažniji jer on odlučuje, kazao je na na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike predsjednik Zelene liste Nenad Matić.

Peticiju protiv izgradnje takvog pogona potpisalo je, kako su izvijestili, više od 2000 građana.

Matić je kritizirao Vladin pravilnik za smještaj medicinskog otpada istaknuvši da ne postoje jasno definirane stvari, a tvrtka Remondis Medison, kaže, upravo koristi rupe u zakonu.

Izrazio je nadu kako ta tvrtka nema potporu ministra za pokušaj izgradnje pogona u Jastrebarskom, te da će Ministarstvo donijeti ozbiljne pravilnike i u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave odlučiti gdje bi trebali biti pogoni za opasan medicinski otpad.

Spornim je ocijenio i vrijeme kada se raspisuju studije za javne natječaje jer se ljeto, kada se većina ljudi odmara i ne prati što se događa, koristi kako bi neke stvari “prošle ispod radara”.

Remondis Medison truje hrvatske građane

Gradski vijećnik Mosta u Jastrebarskom Roman Rodić ustvrdio je da tvrtka Remondis Medison truje hrvatske građane, ne samo Jastrebarskog nego i cijele Hrvatske. Tehnologija kojom rade je najzastarijelija koja postoji u ovom djelu Europe. Radi se o parnoj sterilizaciji sa strojevima koji su stariji od 25 i više godina, kaže Rodić.

Ta tvrtka preuzima infektivni otpad iz bolnica i vozi ga u svoje sjedište gdje ga steriliziraju, no ne postoje nikakve inspekcije niti imaju legalnu obvezu prijaviti kako su obradili medicinski otpad.

Rodić također tvrdi da prostorno uređenje Jastrebarskog ne dozvoljava zbrinjavanje bilo kakvog otpada na lokaciji na kojoj se nalazi tvrtka, a inspekcije ne postupaju po prijavama građana.

Sada pokušavaju putem studije legalizirati svoj posao na rubu kriminala, na što su građani Jastrebarskog reagirali, rekao je Rodić i najavio “građanski neposluh u svim mogućim zakonskim okvirima” ako Ministarstvo ne odbije Remondis Medison i ne provjeri što su radili na tom području.

Ministra Ćorića pozvao je u Jastrebarsko kako bi se uvjerio da je to ekološki čist kraj koji godinama ulaže u vinograde i vinare, pa “na 50 metara od obiteljskih kuća” nije mjesto za stanicu koja se bavi opasnim tvarima.


Komentari