Zekanović skuplja potpise za zabranu pobačaja, MOST-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba podržao

Photo: Patrik Macek/PIXSELL, Facebook

“Sada ćemo vidjeti žive li demokršćani prave vrijednosti ili im je važnija stranačka stega”, poručio je na svom Facebooku Hrvoje Zekanović koji je u ponedjeljak krenuo u akciju prikupljanja potpisa za zabranu pobačaja.

“Od danas su Hrvatski suverenisti počeli u Hrvatskom saboru prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi se nakon dvije godine čekanja konačno raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća. Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji”, predlaže zastupnik Hrasta pa dodaje da je Suverenistima potrebno najmanje 30 potpisa saborskih zastupnika kako bi se ovaj  zakon pomaknuo s dna na početak dnevnog reda.

Ideju su svojim potpisom podržali MOST-ovci, točnije Nikola Grmoja i kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot.

“Sada ćemo vidjeti drže li više do vrijednosti ili stranačke stege, posebno zastupnici HDZ-a čiji se predsjednik toliko boji otvoriti ovu temu da nije ispoštovao ni rok koji mu je Ustavni sud davno propisao da promijeni zakon. Sad ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima”, poručio je Zekanović pa zaključio:

“Trenutno je, podsjetimo, na snazi zakon iz daleke 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud RH 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon, što HDZ-ova Vlada nije napravila jer nema snage otvoreno komunicirati što misli o pobačaju i nasilnom prekidu mladih života. Prijedlog Hrvatskih suverenista, koji na raspravu čeka još od ožujka 2019. godine, definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća. Ta definicija preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno, najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava”.

https://www.facebook.com/hzekanovic/posts/1086154108477184


Komentari