ZAVRŠILA MARATONSKA SJEDNICA SDP-a Grbin: Nastavit ćemo otvarati bitne teme, makar i samo s jednim zastupnikom

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Nakon četiri i pol sata zasjedanja, okončan je sastanak Glavnog odbora SDP-a na kojemu se odlučivalo o statusu izbačenih članova stranke u zastupničkom klubu. Sa zaključcima se novinarima okupljenima pred središnjicom na Iblerovu trgu obratila predsjednica GO Marija Lugarić, javlja Jutarnji list.

Tom prilikom izjavila je da su donesena četiri zaključka: da su svi članovi stranke, vijećnici na svim razinama i saborski zastupnici dužni provoditi odluke koje donose tijeka stranke; da neprovođenje takvih odluka predstavlja osnovu za primjenu stegovnih mjera; da svi članovi, pa i saborski zastupnici, kojima je članstvo u SDP-u prestalo temeljem odluka tijela stranke ne mogu biti u zastupničkom klubu; te da je Glavni odbor za provedbu ovih zaključaka zadužio Predsjedništvo.

“Zaključci su doneseni ogromnom većinom: 58 za, 8 je bilo protiv, 5 je bilo suzdržanih”, objavila je Lugarić.

A što sa izbačenim zastupnicima?

“Tako velika većina u Glavnom odboru pokazuje da je odluka o tome kojim putem SDP treba krenuti, barem što se Glavnog odbora tiče, vrlo jasna i nedvosmislena, ona obvezuje sve članice i članove, na svim razinama”, objašnjava Lugarić.

“Glavni odbor kao najviše tijelo je donio stav i odluke, za provedbu je zadužio Predsjedništvo, ono je zaduženo za izvršne i operativne odluke, a ako bi GO stalno o tome zasjedao, to nije naš posao, naš je posao čvrsto dati uputu svim članovima i rukovodstvima na svim razinama. Mi nismo donijeli odluku za samo jedan konkretan slučaj, nego za sve razine, “odgovorila je Lugarić na pitanje da pojasni što će sada biti s članovima Kluba zastupnika koji su izbačeni iz stranke kao i s članovima tog Kluba koji smatraju da oni i kao ne-članovi SDP-a mogu ostati u Klubu.

Obratio se i predsjednik stranke

Novinarima se zatim obratio i predsjednik stranke Peđa Grbin.

“U SDP-u nema dvojbi kojim smjerom trebamo ići, većina jasno pokazuje da vodstvo nije podijeljeno. Ove kolegice i kolege koji su odlučili zastupati svoje privatne i partikularne interese, koji ne žele provoditi politiku stranke, oni i dalje zastupaju nekoga, ali ne SDP. Pitali ste što će biti na klubu, ne mogu predvidjeti, klub ćemo upoznati s odlukama Glavnog odbora, po potrebi ćemo raspravljati, višesatne sjednice nisu rijetkost kod nas, međutim svatko od nas zastupnika sam će donijeti odluku želi li biti u timu ili ne, jer ako tijela stranke koja su dobila potporu Glavnog odbora donesu odluke, a nisi ih spreman poštovati, sam odlučuješ da ne želiš biti dio tima, nego vodiš politiku koja odgovara samo tebi”, izjavio je Grbin najavljujući još jednu sjednicu Kluba sljedećeg tjedna.

“Meni bi bilo izuzetno žao da bilo tko od članica i članova odluči da ne želi dalje sudjelovati u našem timu, SDP je godinama donosio progresive i nove ideje, to čini i danas, ali zbog nekih naših internih sukoba, mi to ne možemo činiti u mjeri u kojoj želimo, ali ima i dalje snage i ljudi spremnih stvarati bolje politike za Hrvatsku. Naravno da bi bilo bolje da nas je 28 u Saboru, to je moja želja, ali špekulirati s brojem danas neću. Ako možemo zastupati interese građana, otvarati bitne teme, vidjeli ste na aktualnom prijepodnevu koja ih je stranka otvorila najviše, ako to možemo raditi – kao što je jedan moj kolega rekao da smo 90-ih radili s 5 zastupnika, možemo i danas. To da imamo 5 zastupnika nije moj cilj, ali od broja je važnija ideja i što zastupamo, od broja su bitnije ideje koje su bitne za građane, kako se troši na obnovi, kako se manipulira obnovom, kako ministarstvo nije u stanju obnoviti ni zgradu čiji je vlasnik a s koje otpada fasada. Mi ćemo to činiti, pa makar i s jednim zastupnikom”, determinirano je kazao Grbin.


Komentari