ZASTUPNIK U SABORU IZVRIJEĐAO KOLEGICU! Ona oštro odgovorila: ‘Veći problem je predsjedavajući’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnik Domovinskog pokreta, Ante Prkačin, u srijedu je u Saboru izvrijeđao kolegicu iz platforme Možemo!, Uršu Raukar-Gamulin. Nazvao ju je “nakazom” i rekao da je bila na strani rušenja Hrvatske. Raukar-Gamulin se povodom tog napada oglasila na Facebooku.

Prenosimo njen status.

“Nije me dugo bilo na fejsu. Rad u Saboru toliko je intenzivan da naprosto ne stižem. Ali, danas, nakon prostačkog vrijeđanja Ante Prkačina želim zahvaliti svima koji su mi se javili u inbox, poslali mi poruke podrške, zvali me i iskazivali solidarnost. Od mojih prijatelja i kolegica i kolega do nepoznatih građana. Hvala vam svima od srca. No, taj čovjek je, rekla bih manji problem, nije mu ovo prvi takav ispad, već drugi put u tjedan dana meta njegovih iživljavanja su žene. Pokazao je svoje pravo lice, nasilničko i prostačko”, napisala je Raukar-Gamulin.

“Veći problem je predsjedavajući, u oba slučaja, akademik Reiner, vitez Viteškog Reda Svetog groba Jeruzalemskog. Vitez. Vitez, koji je jednako kaznio opomenom i zlostavljača i žrtvu, vitez koji je kaznio opomenom kolegicu Kekin jer je stala u obranu druge žene koju je sa saborske govornice prostački izvrijeđao taj isti Prkačin. Dapače, održao je malo slovo o, pazite sad, Hyde Parku i pozvao na “ozbiljnost”. Jer vitezovi i akademici se bave “ozbiljnim stvarima” u koje nikako ne spada prostačko vrijeđanje žena. Nije mu na vitešku pamet palo da primjeni Poslovnik Sabora i oduzme riječ nasilniku. A mogao je. I trebao je. Zbog svih žena. Rekla bih – nisu ni vitezovi što su nekada bili, a bome ni akademici”, nastavila je zastupnica.

“Hvala kolegici i kolumnistici Jeleni Veljači koja je postavila pravu dijagnozu – “Zašto se u Saboru jednako tretira frustrirani nasilnik i žena koju je odvratno uvrijedio?” I zaključuje – “Kako moćni muškarci iz Hrvatskog sabora misle ovakvim primjerima nedostatnih reakcija pomoći ženama u našoj borbi za ravnopravnost? Vjerojatno nikako, jer o tome ni ne razmišljaju, to nije njihova stvar, oni se bave, da citiramo viteza, “ozbiljnim” temama. U međuvremenu, Sabor čak ni za zastupnice nije sigurno mjesto. Kako da povjerujemo da je Hrvatska onda sigurno mjesto za obične žene?” Hvala, Jelena. Nastavljamo borbu protiv zlostavljanja žena, borbu protiv “ozbiljnih” vitezova i akademika koji okreću glavu od nasilja, nastavljamo borbu za sigurnost i dostojanstvo svake žene”, zaključila je Raukar-Gamulin.


Komentari