Zastupnik gradske skupštine Mišić ističe: ‘Neka o GUP-u odluče građani Zagreba na referendumu’

Zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba iz redova oporbenoga SDP-a Matej Mišić komentirao je danas stanje u gradskom proračunu, zaduživanje grada za kapitalne projekte, te je govorio o Generalnom urbanističkom planu grada Zagreba, gostujući u Newsroomu N1 televizije.

Prema financijskom izvješću, ZET je u plusu. O toj činjenici Mišić je kazao:

“Dobili smo samo izvješće o financijskom poslovanju društava i mogli smo primijetiti da se nešto čudno događa. Dobili smo i izvršenje proračuna grada za 2019. godinu, pa stvari postaju jasnije. 422 milijuna kuna namijienjeno je za subvencije ZET-u za cijelu 2019. godinu, a sada kada smo podvukli crtu za prvih šest mjeseci vidi se da je ZET-u samo u prvih pola godine dano 338 milijuna kuna subvencija. To je preko 80 posto namijenjenih sredstava za subvencije ZET-u za čitavu godinu. Očito je da će se u toj stavci probiti proračun, i to je tajna tog “pozitivnog rezultata” ZET-a, koji je isključivo posljedica subvencija grada”, objasnio je Matej Mišić. To sve treba gledati i kroz prizmu gradnje žičare, dodao je.

“Vidjeli smo i u izvršenju proračuna i upozoravali na to – 29 milijuna kuna neće biti dovoljno ove godine za sve planirane radove na izgradnji sljemenske žičare”, naglašava Mišić.

Troškovi na gradnji žičare ove godine su 370 posto od planiranih

“To pokazuje izvješće o izvršenju proračuna. 29 milijuna planirano za cijelu 2019. godinu, a u prvih je pola godine potrošeno 107 milijuna, dakle, premašeno za gotovo 80 milijuna kuna. Još u ožujku smo ukazivali na to, tražili smo izvješće gradonačlnika kako će se to pokriti, a gradonačelnik je rekao da će napraviti koliko god rebelensa tijekom godine bude potrebno, a ni jedan nije napravljen.

Saznali smo i nešto novo. Grad će se putem ZET-a zadužiti za izgradnju žičare. Jučer je gradska skupština, odnosno većina, dala odobrenje da grad može dati jamstva za zaduženja gradskih firmi, pa tako i ZET-a, sa planiranih 50 milijuna na 550 milijuna kuna. Pitali smo zašto, a odgovor je vrlo jasan – plan je da se ZET zaduži za 450 milijuna kuna za izgradnju žičare. Tu žičaru koja se nakon 12 godina gradi financirat će se kroz zaduživanje i to će otplaćivati druge gradske uprave i druge generacije”, kazao je Mišić.

Građanima je važno da dobiju žičaru i očito im nije važno što će naredne generacije to morati plaćati.

“Možda bih se djelomično mogao složiti, ali kako već treću godinu pratim gradski proračun, iako mi je ovo prvi mandat, pratim i stavku žičare od 2017. godine. Te godine je planirano oko 150 milijuna kuna za žičaru, no nije potrošeno ništa, jer gradnja nije počela. 2018. oko 120 milijuna, realizirano je nešto malo, ali nije počela gradnja. I onda 2019. godine, kada znate da ćete početi gradnju planirate samo 29 milijuna kuna. Početkom godine kada je sjeo u bager i počeo kopati po Sljemenu, Bandić je potpisao ugovor za 300 milijuna kuna plus PDV. Tada ili nije imao ideju, ili je nas sve držao u neizvjesnosti kako će se to realizirati”, kazao je Mišić.

“Ovo je uz rotor najveći projekt grada u zadnjih 10 godina. Grad očito nema slobodnih financijskih sredstava da bi financirao jedan jedini projekt iz svog proračuna. Rotor se većinski financira iz sredstava EU. Ni jedan projekt uz 10 milijardi proračunskih sredstava grad nije sposoban financirati”, naglasio je zastupnik.

Kada se pogleda koliko će otići na žičaru, što će onda od važnih projekata nastradati, gdje se odnosno u što se neće ulagati?

“To se najbolje vidi kroz izvršenje proračuna. U proračunu postoji stavka – kapitalna ulaganja u objekte društvene djelatnosti, a to su vrtići, škole, sportski objekti… Ako pogledamo kategoriju vrtića, grad je planirao 11.8 milijuna kuna za gradnju vrtića u ovoj godini. U prvih pola godine realizirano je poražavajućih 540 tisuća kuna za gradnju svih vrtića u Zagrebu”, kazao je Mišić.

I u četvrtima gdje HDZ i Bandić imaju većinu postoji otpor prema promjenama GUP-a. Bandić želi osigurati GUP, pa potom podržati proračun u Vladi. Mislite li da će se svi dogovoriti?

“Ovo je šahovska partija između gradonačelnika i premijera, a figure su građani. Zastupnici HDZ-a u skupštini su podržali odluku o izvršenju proračuna, imovini, izvješća trgovačkog društva… Kako se povećavao Klub Milana Bandića u Saboru, tako su HDZ-ovi zastupnici u gradskoj skupštini postajali tiši. Upozorio sam gradonačelnika da su samo 3 od 17 gradskih četvrti dale bezuvjetnu podršku ovakvoj verziji GUP-a,a 11 ih je dalo potpuno negativno mišljenje. Gradonačelnik se često poziva na građane i mjesnu samoupravu, a oni su dali negativno mišljenje o GUP-u. Predložili smo da se o GUP-u odluči na lokalnom referendumu, jer ovo nije pitanje o jednoj godini, nego je trajno”, rekao je Mišić.

 


Komentari