Zastupnici oporbe na sjednici Gradske skupštine protestirali šutnjom: ‘Dobrodošli u diktaturu Milana Bandića’

FOTO: Ivan Klindić

Nakon što je na jučerašnjoj sjednici vladajuća većina u Gradskoj skupštine s dnevnog reda uklonila točku koju je oporba predložila po redovnom postupku, svi oporbeni zastupnici odlučili su ostatak sjednice protestirati u šutnji, izmjenjujući se za govornicom u tišini.

Radi se o točki o spornim radovima na Trgu žrtava fašizma koju su na dnevni red stavili Klub zastupnika lijevog bloka i Klub GLAS-a uz podršku cijele oporbe. Tomislav Tomašević, gradski zastupnik Zagreb je NAŠ! i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka prije glasanja o dnevnom redu poručio je zastupnicima: “Ukoliko se ova točka makne s dnevnog reda, stvara se opasan presedan da vladajuća većina može oporbi bez razloga maknuti bilo koju točku s dnevnog reda pa više gradonačelnik ne kontrolira samo kako se glasa u Gradskoj skupštini nego i o čemu se smije raspravljati. U tom slučaju, dobrodošli u diktaturu Milana Bandića”.

Unatoč upozorenjima oporbe, na prijedlog gradonačelnikovog kluba zastupnika, a uz podršku HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, točka oko radova na Trgu žrtava fašizma skinuta je s dnevnog reda. Budući da je vladajuća većina odlučila ušutkati oporbu i spriječiti raspravu u Gradskoj skupštini, oporba je na prvoj i drugoj točki dnevnog reda odlučila iz protesta šutjeti za govornicom.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić zatražio je mišljenje Odbora za Statut, Poslovnik i propise koji je glasovima vladajuće većine odlučio da šutnja za govornicom predstavlja kršenje Poslovnika Gradske skupštine jer se time zastupnici ne drže teme. Nakon višesatnog prosvjeda oporbe sjednica Gradske skupštine je prekinuta, a nastavak određen za 26. lipnja.

Da stvari budu gore, točka dnevnog reda o radovima na Trgu žrtava fašizma skinuta je samo dan nakon što su građani gradske četvrti Donjeg grada na mjesnom zboru građana gotovo jednoglasno izglasali hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma radi sprečavanja daljnje devastacije, a sve dok se ne provede javna i stručna rasprava te obave konzultacije s Vijećem gradske četvrti. No, nakon što se zastupnik Zagreb je NAŠ!, Tomislav Tomašević na sjednici Skupštine usprotivio micanju spomenute točke s dnevnog reda, gradonačelnik je počeo vrijeđati građane nazvavši mjesni zbor građana skupom istomišljenika nalik onima u Sjevernoj Koreji i poručio da ga ne zanima zaključak koji su građani izglasali vezano za radove na Trgu žrtava fašizma i daljnju realizaciju projekta “Centar pješačke izvrsnosti”. Time je zapravo gradonačelnik pokazao koliko drži do mišljenja građana i do rijetkih alata koji omogućavaju njihovo sudjelovanje u donošenju odluka koje ih se tiču. Podsjetimo, mjesni zbor građana je oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju koji je definiran Statutom Grada Zagreba, a odluke koje građani gradske četvrti ili mjesnog odbora usvoje na mjesnom zboru pravno obvezuju vijeće gradske četvrti ili vijeće mjesnog odbora.

Micanjem točke o Trgu žrtava fašizma s dnevnog reda Milan Bandić i njegovi koalicijski partneri pokazali su da ih ova tema jako boli, kao i da još uvijek nemaju svu potrebnu dokumentaciju za radove na Trgu žrtava fašizma. Gradonačelniku Zagreba koji više ni u javnosti ne može prikriti koliko ga smeta zauzimanje Zagreb je NAŠ! za interese koje artikuliraju građani pa na sjednicama Gradske skupštine iživcirano dobacuje uvrede, možemo samo poručiti da nas njegovi diktatorski potezi ne mogu zastrašiti, ušutkati niti zaustaviti. Nisu nas zaustavili ni kad su naši članovi protestirali protiv devastacije Cvjetnog trga, ni kad smo podržali stanovnike Savice da sačuvaju svoj park ni kad smo podržali stanovnike sjeverne Trešnjevke da sačuvaju svoju zeleni koridor od ceste, a neće nas spriječiti ni da dalje podržavamo građane Donjeg grada i inicijativu “Vratite magnoliju”. Isto tako ćemo se i dalje zalagati da građani neposredno odlučuju što će se graditi u njihovim kvartovima te da projektima uređenja javnih površina prethodi stručna i javna rasprava uz javni natječaj, stoji u priopćenju stranke Zagreb je NAŠ!


Komentari