‘Zašto Vlada ne usmjeri svoje napore u to da poduzetnicima olakša poslovanje i redefinira propise, a ne da proširuje birokraciju?’

Novi glavni državni inspektor, član HDZ-a Andrija Mikulić, zahvaljujući provedenoj „sistematizaciji“, zaposlit će dodatnih 500 ljudi te će tako proširiti administraciju bez koje je Državni inspektorat ranije regularno poslovao.

Prema najavama, Andrija Mikulić tako će imati jednog zamjenika i čak četiri zaposlenika, a sve pod krinkom racionalizacije spajanjem 17 inspekcija koje su ranije djelovale pri sedam ministarstava u jedno novoosnovano tijelo. Riječ je o 1995 sistematiziranih radnih mjesta, što je oko 500 radnih mjesta više u odnosu na ukupan broj zaposlenih u svim inspekcijama koje su djelovale pri ministarstvima.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov smatra kako je ovo već ranije viđen scenarij.

„Situacija s Državnim inspektoratom podsjeća na najavljena spajanja agencija s ministarstvima, što nije rezultiralo nikakvim smanjenjem javne uprave niti prijeko potrebnim uštedama. Vlada postupa amaterski i svakome je vidljivo da je riječ o kozmetičkim potezima koji su posve besmisleni i zapravo, kao što je slučaj s Državnim inspektoratom, povećavaju državne rashode. Podsjećam da je upravo Most u razdoblju dok je bio na vlasti pripremio Akcijski plan za javnu upravu u vrijednosti 880 milijuna kuna s 20 projekata, koji se temeljio na konkretnim i realnim istraživanjima. Ova Vlada nema takav pristup, a racionalizacija javne uprave je ključna za gospodarski napredak“, poručio je Petrov.

Mostov kandidat za EU parlament Ivan Prskalo smatra kako je vrijeme da Hrvatska konačno provede tranziciju iz javnog u privatni sektor.

„Ovakve najave potvrđuju da aktualna Vlada umjesto da smanjuje državni aparat i potiče razvoj poduzetništva, čini upravo suprotno. Sustav mora postojati radi ljudi, a ne birokrata. Vrlo često nailazimo na nelogične primjere i drakonske kazne za poduzetnike. Zašto Vlada ne usmjeri svoje napore u to da poduzetnicima olakša poslovanje i redefinira propise, a ne da proširuje birokraciju koja raste na njihov teret?“ zaključio je Prskalo.


Komentari