ZAŠTO POVJERENSTVO ISTRAŽUJE TOMAŠEVIĆA? ’Mi ne ispitujemo tko koga imenuje, tko je donator…’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jedna od “gorućih” tema u javnosti ovih dana svakako je gradonačelnik Tomislav Tomašević, točnije, otvaranje još jednog predmeta protiv njega. To je u utorak komentirala i Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva o sukobu interesa.

Povjerenstvo je protiv Tomaševića otvorila predmet zbog imenovanja Tomislava Lauca u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak. Lauc je navodno donirao Tomaševićevu kampanju s 10.000 kuna.

“Dva donatora su imenovana u Upravna vijeća, prema medijima”, započela je Novaković.

“Povjerenstvo ide s tim da dužnosnici poštuju zakon, mi ne ispitujemo svaki grad, svaku općinu, kako tko koga imenuje, tko je donator, mi to ne radimo. Mi postupamo ili po prijavi ili temeljem medijskih članaka. U ovom slučaju, nije se Povjerenstvo počelo prvo baviti, izašli su članci koji su nam bili podloga za otvaranje predmeta”, nastavila je i dodala da se politička povezanost nije do sada ispitivala pred Povjerenstvom.

“Ne radi se zapravo o političkoj povezanosti, nego se radi o tome ima li donacija kao takva i na koji je način u odnosu s tim da te osobe ili trgovačka društva poslije imaju imenovanja, ili su u poslovnim odnosima s gradom, općinom itd. To je dio koji smo ispitivali do sada i na temelju članaka koji su izašli u medije smo otvorili predmet”, rekla je za N1.

Istaknula je da se moraju istražiti činjenice te da je potrebno prikupiti dokumentaciju. “Može se stvoriti pitanje osiguravate li doniranjem sebi poslije neku funkciju. Može se dogoditi da ne pokrenemo postupak. Ne mogu govoriti što će se dogoditi, nemamo činjenice, imamo dva članka”.

Na pitanje može li se imenovanje na neku funkciju smatrati protuuslugom, Novaković je odgovorila kako to nije nužno. “Mislim da funkcija nije interesantna zbog iznosa nego više zbog utjecaja koji ta osoba kao član Upravnog vijeća ima, a puno manje za naknadu koja je takva kakva je”, zaključila je.

Komentari