‘Zašto građanima ne dajete objašnjenja o poskupljenju odvoza otpada?’: Tomislav Stojak poslao važna pitanja pročelnici Jozić

Gradski odbor HNS-liberalnih demokrata, točnije njihov predsjednik i zastupnik u skupštini Tomislav Stojak oglasio se priopćenjem odnosno pitanjima u vezi drastičnog povećanja cijene odvoza otpada u Zagrebu. Sve je uputio prema gradskoj pročelnici za gospodarstvo Mirki Jozić.

Nekoliko pitanja za Mirku Jozić, pročelnicu za gospodarstvo Grada Zagreba.

Slušajući posljednjih dana objašnjenja gradske pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić kojima pokušava opravdati planirano drastično poskupljenje odvoza smeća u Zagrebu, a da građani ništa konkretno nisu čuli, postavljam javno nekoliko pitanja za gradsku pročelnicu.

1. Fiksni dio cijene – zašto svima ista cijena od 68,57 kuna, kako jedan samac ili umirovljenici u manjem stanju mogu proizvesti istu količinu otpada kao, recimo, višečlana obitelj u većem stanu ili kući? Uostalom, kako ste uspjeli doći do cijene od 68,57 kuna, bilo bi lijepo čuti logično objašnjenje!

2. Varijabilni dio cijene – naplaćuje se prema veličini spremnika (između ostalog!), a ne prema količini smeća u spremniku? Kada se upozoravalo da su spremnici za većinu građana preveliki, niste željeli slušati!

3. Cijena po litri – sada je odjedanput 11 lipa, neki dan ste rekli da je cijena otprilike 9 lipa po litri?! Pa kako to sada, ako tako nastavite do veljače i planiranog poskupljena bit će i 100 kuna!

4. Vrećice za odvojeno prikupljanje raznih vrsta otpada – sada odjedanput mogu biti i manje jer su ove postojeće od 30 litara prevelike! Pa koliko ste novaca potrošili da bi ih uveli, a sada priznajete da je promašaj? Jako skupi promašaj!

5. Odvajanje otpada – kažete da ćete građane stimulirati na odvojeno prikupljanje otpada. Dakle, građani će za Vas odraditi više od pola posla, Vi ćete pokupiti tako odvojeni otpad, prodati ga i zaraditi na njemu, a mi svi dobit ćemo drastično veće račune? Gdje je tu logika, molim Vas? I čija logika?

6. Kažnjavanje građana – javno govorite da ćete kažnjavati samo ako se utvrdi počinitelj, a u predloženoj odluci brišete takvu odredbu! Dakle, što je istina?

7. Reciklažna dvorišta – kažete da je planirana viša cijena i radi uspostave reciklažnih dvorišta u svakoj gradskoj četvrti! Dakle, građani koji žive u gradskim četvrtima u kojima trenutno NEMA reciklažnog dvorišta (pri tome mislim samo na „čvrsta“, ne mobilna reciklažna dvorišta!) neće morati plaćati taj dio cijene, jer nemaju tu vrstu usluge s Vaše strane, ili? Ima toga još, ali za početak i više nego dovoljno!

Stoji u priopćenju gradskog zastupnika Tomislava Stojaka, a što će na sve reći pročelnica i mjerodavni iz Grada Zagreba doznat ćemo zasigurno vrlo skoro.


Komentari