Zašto grad šuti? Nacionalni stadion gradit će bez natječaja, Zagreb City bez javne rasprave

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Arhitekti i urbanisti javno su rekli “ne” novom nacrtu Generalnog urbanističkog plana, a isto su zatražili da učine i gradski zastupnici na sjednici Gradske Skupštine koja će se održati preksutra. Tvrde da je projekt “Zagreb city” u GUP unesen mimo procedure, ne poštujući Prostorni plan grada Zagreba, što je samo pokazatelj nepoštivanja struke te traže novu javnu raspravu, prenosi Radio Sljeme.

Dok iz resornog gradskog ureda tvrde da ona nije potrebna, struka se s time ne slaže. Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba kazao je da takve velike promjene zahtjevaju javnu raspravu.

S njim se slaže i predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković koja tvrdi da predložena prenamjena zelenih površina u GUP-u nije u skladu s, po hijerarhiji višim, Prostornim planom grada.

“Tražimo poštivanje zakonske i stručne procedure! Ako zakon vrijedi za sve građane ove države onda mora vrijediti i za pravne i fizičke osobe koje su uključene u izradu izmjena i dopuna GUP-a!”, kazala je.

Za Matkovića je sporna i izgradnja Nacionalnog stadiona na području Blata, odnosno to što nije raspisan natječaj za navedeni objekt koji je iznimno važan javni objekt.


“To znači da ćemo negdje vjerojatno kupiti gotov proizvod, cijeli stadion, kako god on izgledao. A on je dio nacionalnog identiteta, bitan je za Zagreb i državu i nedopustivo je da za njega nema natječaja”, kaže Matković.

No, to nije jedini slučaj gdje je izostao natječaj. U GUP-u su ukinuti i natječaji za Milerov brijeg, što može dovesti do prenapućenosti podsljemenske zone iznad Črnomerca, upozoravaju arhitekti.

Komentari

loading...
-->