ZASJEDA GRADSKA SKUPŠTINA: Tomašević objasnio zašto se obustavlja mjera roditelj-odgojitelj, slijede zapošljavanja u vrtićima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon ljetne stanke zagrebački gradski vijećnici su prionuli poslu i zasjeli u Gradsku skupštinu.

12:53 Igora Peternela iz Domovinskog pokreta novinari su pitali znaju li gdje je njihov kolega iz kluba Miroslav Škoro te hoće li ga izbaciti iz kluba.

Odgovorili su kako se Škoro nikome nije javio zašto se nije pojavio na Skupštini te su dodali kako će stranka odlučiti što će biti s njime do idućeg zasjedanja.

12:34 HDZ-ov zastupnik Mislav Herman istaknuo je i kako nisu zadovoljni gradonačelnikovim odgovorom zašto novi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga ima ugovor o djelu, s obzirom da po njihovim saznanjima niti jedan drugi predsjednik uprave u Hrvatskoj nema takav ugovor.

“Da predsjednik Uprave radi na ugovor o djelu je smiješno”, kratko im je odgovorio gradonačelnik.

10:50 Nezavisni zastupnik Trpimir Goluža optužio je Tomaševića kako od Sesveta radi debelo crijevo u kojem se talože najtoksičnije otpadne tvari.

“Skladištenje otpada dozvoljavate usred naselja Soblinec, uz obiteljske kuće i škole”, rekao je Goluža.

Tomašević mu je odgovorio kako glomazni otpad nije toksični.

“Skladište glomaznog otpada, odnosno firma koja se time bavi, postoji u Sesvetskom Kraljevcu već niz godina, desetljećima. Mi samo privremeno skladištimo glomazni otpad dok ne uspostavimo sustav sa svim dozvolama i drobilicom”, rekao je.

Goluža mu je odgovorio kako je tvrtka koja je dobila posao u Soblincu, potjerana iz Dugog Sela jer nije poštivala pravila odgovornog gospodarenja otpadom i nije imala potrebne certifikate.

Mostov Marko Sladoljev ustvrdio je kako je gradonačelnik vrlo nervozno odgovarao na njihova pitanja o gospodarenju otpadom u Sesvetama.

10:17 Mostov Lovro Marković pitao je gradonačelnika što će u budućnosti činiti s mjerom roditelj-odgojitelj, koju stopira od 1. rujna.

Tomašević je odgovorio kako je to najavljivao u svom programu i da nema iznenađenja.

“U programu piše kako prvo zaustavljamo nove prijave dok se ne napravi evaluacija i to se upravo radi. Zaposlit ćemo još odgajatelja. Za njihove plaće se izdvaja mjesečno oko 60 milijuna kuna, a za oko 5600 korisnika ove mjere roditelj-odgojitelj oko 43 milijuna kuna”, rekao je.

09:47 Ana Profeta, zastupnica platforme Zagreb je naš!, upitala je gradonačelnika o dostupnosti besplatne pitke vode na javnim površinama istaknuvši kako građani žele više česmi po Gradu.

“Njih trenutno oko 70 i moram reći, na moju radost, 20-ak je postavljeno zadnjih godinu i dvije. To je izuzetno bitno, prije svega iz ekoloških razloga, jer dostupnost pitke vode u javnom prostoru omogućuje manju potrebu za flaširanom vodom, koja je najčešće u plastičnoj ambalaži”, odgovorio je Tomašević.

Daniela Širinić, iz platforme Zagreb je naš!, osvrnula se na dostupnost vrtića i upitala o planovima širenja kapaciteta.

Tomašević je objasnio kako je to problem koji se dugo vuče i kako je 500 djece više upisano ove godine nego lani.

“Ići ćemo na trećeg odgojitelja u grupama, dakle zapošljavati nove odgojitelje. To je kratkoročno rješenje. Dugoročno rješenje su novi vrtići koje planiramo, a za što planiramo povući sredstva iz programa oporavka i otpornosti da se što manje optereti proračun”, rekao je.

09:30 Slaven Dobrović iz Domovinskog pokreta, nezadovoljan odgovorom koji je dobio od gradonačelnika Tomislava Tomaševića oko sustava gospodarenja otpadom, poručio je  kako nakon proteka 80 dana na vlasti takav odgovor nije dopustiv.

“Zanima što je nova vlast napravila da se krene u realizaciju predizbornih obećanja o zbrinjavanju otpada. Nakon 80 dana nove vlasti čujemo samo da se radi detaljna analiza. Ovo je problem, analiza se radi prvih sedam dana, dosad se već nešto trebalo napraviti”, rekao je Dobrović.

09:21 Gradonačelnik Tomašević je podržao da se svi predloženi prijedlozi stave na dnevni red za raspravu i donošenje po hitnom postupku.

“Ja se ne sjećam dok sam bio oporbeni zastupnik da je ikada vladajuća većina pustila neki prijedlog da se stavi na dnevni red po hitnom postupku. No ja nemam problema s tim”, rekao je.

Sjednica je počela u 9 sati, a dan ranije je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović najavio da će se na sjednici naći 30 točaka.

Među ostalima, po hitnom će se postupku naći i prijedlog gradonačelnika da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima, među kojima su i oni smješteni u hostelu Arena.

“To su i oni građani koji su trenutno smješteni u hostelu Arena, koji tamo čekaju obnovu. Kako su ipak slobodni gradski stanovi adekvatniji za smještaj obitelji, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je predložiti Skupštini da se ti građani smjeste u gradske stanove”, rekao je Klisović.

Također po hitnom postupku, na sjednici zagrebačke Skupštine bit će i prijedlog SDP-a o inkluzivnom obrazovanju osoba s posebnim potrebama te prijedlog o ujednačavanju rokova za stipendije koje daje Grad Zagreb.

Jedna od 30 točaka je i prijedlog dopune odluke o mjeri roditelj – odgojitelj, kojom se od 6. rujna privremeno obustavljaju nove prijave na tu mjeru dok se ne evaluiraju njeni učinci.

U sklopu te točke naći će se i prijedlog Mosta o podnošenju izvješća o demografskim učincima te mjere i procjene o tome koliko će se moratorij odraziti na kapacitete u dječjim vrtićima.

Skupština će također raspravljati o smanjenju naknada članovima mjesne samouprave te naknada članova upravnih vijeća u ustanovama čiji je osnivač Grad Zagreb. Zastupnici će se izjasniti i o odluci kojom se mijenja model davanja u zakup javnih površina, odnosno ukida dosadašnja praksa podzakupa te uvodi javni natječaj za zakup površina za vrijeme uskrsnih i božićnih blagdana.


Komentari