Zar i ti, sine Juričane?

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Što je Dario Juričan radio na sastanku s Benčić i Vukovićem, pitaju se mediji i javnost ovih dana. Dobar komentar je dao profesor Ljubo Jurčić u Dnevniku Nove TV, što god tko mislio o njemu zbog povezanosti s pokojnikom – ”Nitko nije prolaznik, nema slučajnosti, uvijek postoje nevidljive međuzavisnosti koje mi ne moramo znati”.

Na sastanku je, u ime gradonačelnika Tomaševića, bila saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić, s kojom je Juričan spojio Nikolu Vukovića, tada zainteresiranog za preuzimanje jedne od najvećih kompanija u Hrvatskoj, s godišnjim prihodom od preko četiri milijarde kuna.

Nad dosjetljivim performerom kojega je dio javnosti dosad percipirao kao neovisnog, ”ničijeg”, nepotkupljivog, hrabrog i, zbog toga pomalo pozitivno ludog, odjednom se nadvio crni oblak sumnje. Je li moguće da je pošteni Juričan imao osobni interes u medijaciji, kako je sam nazvao svoje prisustvo na sastanku u Holdingu?!

Juričan se svojevremeno proslavio filmom Gazda o Ivici Todoriću, u čijem je Konzumu 40 godina radio Juričanov otac Ljudevit. Njegov sin Dario kasnije je godinama bez dlake na jeziku i bez cenzure kritizirao moćnike umočene u korupciju, kriminal, nepotizam i netransparentno upravljanje javnim sustavima i dobrima.

Danas, ne samo da sjedi s moćnicima, nego i posreduje između njih, a bez da je do kraja javno objašnjen interes građana u toj priči, kao i priroda njegove uloge. Iz prve je mislio da će mu proći ako sve okrene na šalu pa se pokušao vaditi na foru da je na golfu, a potom objavio i ”cjenik usluga”. Pomalo uvredljivo za one koji su ga godinama vjerno pratili i podržavali. Potom shvaća da je vrag odnio šalu pa se danas ipak oglašava u ozbiljnijem tonu, tvrdeći da je svrha sastanka bila medijacija. Ali koja je bila svrha medijacije? Na koji je način i s kojim motivom Juričan obavio čin medijacije? Je li ovaj slučaj ”medijator” izdvojen ili je toga bilo još?

Na svome Facebook profilu ”Želim biti Milan Bandić gradonačelnik svemira” Juričan inače redovno i revno komentira razne afere i skandale. Međutim, svoje priopćenje o medijaciji na vlastiti Facebook nije ni stavio. Boji li se kritike svojih fanova?

Da parafraziramo Cezara, zar i ti, sine Juričane?

Komentari