‘ZAMISLITE DA STE STRANAC KOJI GLEDA DOGAĐAJE IZ ’91.’ Tomašević dobio ozbiljno pismo

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Nakon što je Mjesni odbor Martinovka odbio nazivanje zagrebačkog parka po stranim dragovoljcima Domovinskog rata, iako je, navodi Dnevno.hr, gradonačelnik Zagreba navodno prihvatio tu ideju koju je inicirao Dražen Hrženjak.

Stoga je Kris Malić, predsjednik Udruge stranih dragovoljaca Domovinskog rata (USDDR), u nezadovoljnom pismu obratio se Tomaševiću uz ovu temu.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Pišem Vam kao predsjednik USDDR-a u vezi s tekućim raspravama o usvajanju spomen parka sjećanja na muškarce i žene stranih državljana koji ne samo da su stali u obranu naše domovine u najtežem trenutku, nego su dali  najveću žrtvu kako bi mnogi mogli uživati ​​u slobodi koju uživamo. I sam sin Hrvata, rođen u Australiji, osjećao sam u to vrijeme nepokolebljivu želju da se pridružim ostalim Hrvatima. I dok su se mnogi čudili što ću na to hodočastiti, iako nisam ovdje rođen niti sam ikada prije bio, veće iznenađenje bila je činjenica da će u njenu obranu stati više ljudi i žena, koji s ovom zemljom nisu imali nikakve veze. Zamislite da ste stranac koji gleda događaje iz 1991. godine na TV-u, a zatim pokušajte shvatiti što ih je natjeralo da otputuju u zemlju o kojoj ništa ne znaju, ne poznaju riječi njenog jezika i ne poznaju nijednu osobu? Zamislite onda po dolasku da su obrane gotovo nepostojeće, njihova namjera dovedena u pitanje, i neodoljiva činjenica da će za njih ovo vjerojatno biti jednosmjerno putovanje koje će ih pokositi na vrhuncu života? I nakon što je sve došlo i prošlo, da dožive ovu zemlju kao svoju, podižu obitelji ovdje i na kraju postaju? To može značiti samo jedno –  tlo koje su branili nastavili su voljeti jednako duboko kao i oni koji su rođeni na njemu”, rekao je Malić navodeći kako su se strani borci borili za demokratsku Hrvatsku.

“Svjedočanstvo te demokracije bilo bi pronaći mali prostor za one, često zaboravljene, gdje bi ih se pamtilo po naporima u uspostavljanju tih sloboda. Nadam se da će Grad Zagreb prihvatiti naš prijedlog, a naši članovi su spremni fizički pomoći u izgradnji. U ime članova Udruge strani dragovoljci Domovinskog rata, nadamo se da će vam ovo otvoreno pismo koje ćemo i službeno objaviti, biti naklonjeno i pomoći u odluci da odate priznanje i počastite nekolicini koji su mnogima dali tako puno”, poručio je Malić.


Komentari