ZAISKRILO IZMEĐU ZASTUPNICA Selak Raspudić o ukidanju mjere roditelj odgojitelj: ‘Ta djeca će izaći na ulicu’, evo što joj je Kekin odgovorila

Foto: Pixsell

Ne prestaju se nizati reakcije na ukidanje mjere roditelj odgojitelj, a u Dnevniku Nove TV o tome su raspravljale saborske zastupnice Marija Selak Raspudić (Most) i Ivana Kekin (Možemo!).

Na samom početku, Kekin je upozorila da ih nisu dobro shvatili te da se ne smanjuju naknade za novorođenčad.

“Taj iznos se ne reže, ne ukida i ne mijenja. Dapače, mi povećavamo iznos za svako prvorođeno dijete i to za 40 posto. Svako iduće dijete je izjednačeno s tim iznosom. Smatramo da svaka beba u Zagreba treba imati istu materijalnu pomoć”, rekla je i otkrila da će i treće dijete dobiti 2.500 kuna čime su “umanjili nepravednost sustava”.

Raspudić se nadovezala i rekla da obitelj koja ide prema trećem djetetu treba dodatno stimulirati, a Kekin je potom izjavila da i je bio cilj da se poveća broj novorođene djece.

“Potpuno nam je svejedno hoće li to biti prvorođeno, drugorođeno ili trećerođeno dijete. Ove demografske politike koje je provodila bivša vlast, pokazalo se da su u tome neuspješne. To nije čudo jer je velik dio novca ulagan u malu skupinu ljudi”, poručila je.

No, Selak Raspudić upozorava da će 5.423 vrtićke djece ostati bez mjere, odnosno “izaći na ulicu, jer su njihove majke nezapošljive osim ako djecu ne žele ostaviti na ulici”. Kekin pak tvrdi da su svjesni da je jedan dio korisnika u većem riziku od siromaštva kada je riječ o mjeri roditelj odgojitelj i da se radi o pet tisuća obitelji. Isto tako, očekuju da će se dio žena nakon toga zaposliti.

“Ta je mjera iznosila 1,8 milijardi kuna. Mogli smo izgraditi 27 vrtića”, otkrila je Kekin, a Raspudić joj je dobacila da su oni u cijelom razdoblju najavili izgradnju šest vrtića te da žene trebaju imati pravo na izbor.

“U narednom periodu ćete čuti sve o pritisku na vrtiće, o tome kako ćemo smanjiti pritisak na radni sustav i kako ćemo pomoći oko socijalnog statusa obitelji koje su ugrožene”, zaključila je Kekin.


Komentari