Zagrepčani poslali više od 2.500 primjedbi na GUP! Bandić: ‘Ja bih bio Kim Jong Un, da su svi za’

FOTO: upravljanje sportskim objektima

Više od dvije i pol tisuće primjedbi na izmjene generalnog urbanističkog plana grada Zagreba skupilo je nekoliko građanskih inicijativa. Urudžbirali su ih dan uoči završetka javne rasprave, piše N1. 

“Svi smo popratili i svi znamo situaciju s hipodromom i Velesajmom, ali ista situacija je u ostalim dijelovima grada. Pogoduje se u razno raznim dijelovima grada razno raznim privatnim investitorima”, smatra Lana Vukovinski iz inicijative Samoborček Trešnjevka.

Najpoznatiji dio izmjena GUP-a odnosi se na micanje zagrebačkog velesajma i hipodroma kako bi arapski investitori izgradili zagrebački Manhattan.

U Gradu kažu kako nije istina da će se sve srušiti.

“U svakom slučaju grad Zagreb ima želju da tu i dalje ima sajamski prostor. I grad Zagreb i dalje želi očuvati konjički sport i neće se izmještati dok se ne nađe adekvatna zamjena”, uvjerava Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.

Mjeseci obećanja nisu umirila građanske inicijative, koje su s oporbom ranije prosvjedovale i organizirale performans.

“Sve se to radi jer se gradonačelnik očito dogovorio ispod žita s investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata što će se točno graditi”, uvjeren je Tomislav Tomašević, gradski zastupnik Zagreb je naš.

Renato Petek, gradski zastupnik Naprijed Hrvatska dodaje: “Parcijalno se pogoduje pojedinim investitorima i to na brojnim malim, čak i zadnjim, zelenim površinama.”

Gradonačelniku su prigovarali i jer javna rasprava ide usred ljeta. Bandić kaže da to vodu ne pije jer se velik broj odazvao tribini prošlog tjedna u skupštini.

“To je demokracija. Ja bih bio Kim Jong Un, Lukašenko, da su svi za. Ne mogu svi biti za”, tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izmjene GUP-a mora usvojiti Gradska skupština. Prije mjesec dana Bandić je prijedlog povukao s dnevnog reda jer Ministarstvo graditeljstva nije dalo suglasnost.

“Ukoliko će sva procedura biti odrađena zakonski, ministarstvo graditeljstva dopustit će izglasavanje GUP-a”, objašnjava ministar graditeljstva Predrag Štromar.

U tom slučaju dio građanskih inicijativa najavljuje da će organizirati referendum za smjenu gradonačelnika Milana Bandića.

Bandić nije želio komentirati Mostov zahtjev za izvanrednom saborskom sjednicom na kojoj bi se raspravljalo o smjeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, poručivši da nema vremena baviti se njime.


Komentari