Zagrebački SDP: Naplata parkinga u čitavom Zagrebu je Bandićeva politička igra

Foto: Duje Klaric / CROPIX

SDP-ov zastupnik u zagrebačkog Gradskoj skupštini, Matej Mišić, pozvao je gradonačelnika Milana Bandića da odustane od uvođenja naplate parkiranja na području cijelog Zagreba, poručivši mu kako je dosta nameta za građana te da je vrijeme da se Gradska uprava racionalizira.

“Ako mu je namjera bila pokrivati lošu financijsku sliku Grada uvođenjem novog harača, neka prvo pogleda u svoju kuću i racionalizira nekontroliranu potrošnju Gradske uprave, tada neće biti potrebe za nove namete građanima Zagreba, jer ih ionako imaju dovoljno”, izjavio je Mišić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je, također, kako Bandić već treći put s istom temom naplate parkiranja izlazi pred javnost, Vijeća gradskih četvrti i Vijeća mjesnih odbora. 2017. godine Bandić je neformalno najavio tu ideju, dok je u rujnu 2019. konkretizirao prijedlog širenja prve, druge i treće zone uz uvođenje posebne pete zone, koja bi išla do samih rubnih dijelova Zagreba gdje bi se parking naplaćivao za sve automobile 25 kuna mjesečno – odnosno, 300 kuna godišnje.

Gradonačelnik pitanje parkinga često koristi za političke igre, ocjenjuje Mišić. “Prije samih lokalnih izbora on gotovo uvijek smanjuje cijene parkinga, međutim kada izbori prođu, očito zbog manjka u proračunu, vraća pa čak i povećava cijene”, rekao je.

Mišić se pita koja je stvarna namjera uvođenja naplate na području cijeloga Grada – je li to pokrivanje loše financijske slike ili nekontrolirano zapošljavanje novih radnika.

U Zagrebu trenutno postoji oko 33.000 naplatnih parkirnih mjesta koje kontrolira oko 200 kontrolora, dok je ukupno zaposlenih u Zagrebparkingu prošle godine bilo 431.

Ako gradonačelnik provede svoju namjeru, bit će tri puta više naplatnih mjesta, odnosno 100.000, a nema ih tko kontrolirati. Drugim riječima, Grad bi trebao ili dodatno opteretiti zaposlenike ili zaposliti novih 1000 ljudi, tumači Mišić.

Čak i ako situacija bude idealna – da naplatna mjesta budu popunjena te da nema potrebe za zapošljavanjem novih radnika, Zagreb bi uprihodio oko 30 milijuna kuna što, tvrdi, nije dovoljno za rješavanje financijske rupe u proračunu od milijarde kuna.

Činjenica je da u cijelom gradu jednostavno ne može biti besplatan parking, ali je nužno da svaku odluku vezanu za to Bandić donosi isključivo u suradnji s Vijećima. Mišićevo Vijeće mjesnog odbora u Utrinama protivi se uvođenju naplate parkinga na tom području.

“Kome treba vjerovati? Onima koji svakodnevno žive s građanima i osjećaju potrebe svoga naselja ili gradonačelniku i njegovim vizijama? Vjerovati treba onima koji žive na terenu”, poručuje Mišić.

Bandić će se danas u 17 sati sastati sa predsjednicima Vijeća gradskih četvrti i Vijeća mjesnih odbora te će razgovarati o uvođenju naplate parkiranja na području cijelog Zagreba.


Komentari