Zagrebački HNS podsjeća: ‘Gdje je zapelo s obnovom fasada?’

Iz zagrebačkog HNS-a poslali su priopćenje na temu obnove fasada u Zagrebu.

Prenosimo ga u cijelosti:

HNS Grada Zagreba želi podsjetiti na jedan od najrazvikanijih projekata gradske uprave Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem posljednjih godina, obnovu fasada.

  • 2014. i 2015. godine tadašnja gradska uprava na velika je zvona najavljivala revitalizaciju i obnovu Donjega grada, odnosno ulaganja u donjogradske blokove u iznosu većem od 1,5 milijardu kuna; 
  • 2017. godine gradonačelnik i gradska uprava pompozno su najavili zagrebački New Deal, ulaganja veća od dvije milijarde kuna u obnovu fasada, zapošljavanje više od 10 tisuća ljudi, obnovu više od 5000 zgrada …
  • 2018. godine … na prste jedne ruke mogu se izbrojati obnovljene fasade, a novaca za to u proračunu praktično nema!

Dakle, dok se u našem gradu održava deveti po redu „Zagrebački energetski tjedan“, u sklopu kojeg se razgovara o učinkovitom upravljanju energijom i zaštitom okoliša, u našem gradu fasade i nadalje propadaju iz dana u dan. Time gradska uprava pokazuje potpunu nesposobnost da rješava najvažnije gradske probleme, odnosno nebrigu za svoju imovinu, ali i imovinu svojih građana, dopuštajući da ona i nadalje propada i da svakim danom sve manje i manje vrijedi.

Istodobno, gradska uprava ponaša se kao svojevrsni „otok“ jer u najmanjoj mogućoj mjeri koristi sredstva koja se preko državnih institucija mogu iskoristiti za, recimo, energetsku obnovu zgrada javnog sektora, dakle bolnica, škola, vrtića, ambulanata … i to iz fondova Europske unije!

Na kraju, opravdano se može postaviti pitanje – gdje je zapelo, ne samo s obnovom fasada?

Zna li ova gradska uprava uopće raditi kvalitetno svoj posao ili ne?

Odgovor ne bi trebali dugo čekati, jer čekanja je previše!


Komentari