Zagrebački gradonačelnik ponovno na sudu: Evo za što ga se sve tereti i na koje se način do sada ‘izmotavao’

Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Počinje suđenje za aferu “Štandovi” zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovom suradniku Ivi Lovriću i voditeljici zagrebačkih tržnica Zdenki Palac.

Afera “Štandovi” nastavit će se nakon što je suđenje odgođeno čak 5 puta. Milan Bandić i njegovi suradnici su optuženi za nezakonito pribavljanje profita udruzi “U ime obitelji”, na čijem je čelu gospođa Željka Markić, u iznosu od 308 tisuća kuna.

U optužnici se navodi da je profit za udrugu ostvaren tako da je Grad besplatno tisako 700 tisuća letaka, 14.500 plakata, 120 jumbo plakata, platio snimanje televizijskih spotova i besplatno ustupio na korištenje gradske štanodve.
Dokazni materijal za ovu aferu su telefonski pozivi i SMS poruke između zagrebačkog gradonačelnika i ostalo dvoje optuženih.

Isto tako treba podsjetiti da je sud odbio optužnicu, no tu odluku je poništio Vrhovni sud vrativši slučaj na Županijski sud na odlučivanje.

Jedan dio SMS-ova između Milana Bandića i njegovog suradnika Ive Lovrića objavio je RTL, a iz tih poruka vidljiv je pokušaj prikrivanja financijskog pokroviteljstva udruzi “U ime obitelji”.

Afera Agram

Ovo je druga optužba protiv zagrebačkog gradonačelnika, dok je prva za aferu “Agram”. U toj je aferi Milan Bandić optužen, zajedno s bivšim  predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i poduzetnikom Petrom Pripuzom, da je oštetio Grad za više od 25 milijuna kuna.

Optužnica za aferu “Agram” navodi da je Bandić sa suokrivljenicima namještao gradske poslove, izvodio malverzacije sa zbrinjavanjem gradskog otpada i skupljanje financijskih sredstava za njegovu predsjedničku kampanju, te plaćanje poreza na dobivena sredstva.

Razlog zbog kojeg je ročište za aferu “Štandovi” otkazano prošli put je zbog primanja Milana Bandića u bolnicu, dok je pretprošli put Bandić oduzeo punomoć svojim odvjetnicima i traženo je izuzeće sutkinje.


Komentari