Zagreb je na seriju ‘General’ izdvojio 1,8 milijuna kuna iz džepa građana

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Grad Zagreb otkrio je da je za Generala, velebni domoljubni filmski promašaj, izdašno izdvajao novac pune tri godine, doznaje Index.

Iz zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu poslali tom portalu su mail u kojem otkrivaju da je “Grad Zagreb navedeni projekt financirao 2016. godine u iznosu od 999.999,00 kuna, 2017. godine u iznosu od 500.000,00 kuna te 2018. godine iznosom od 300.000,00 kuna. Sredstva za navedenu namjenu bila su planirana u Planu sredstava za financiranje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2016., 2017. te 2018. godinu”, stoji u mailu s potpisom Bandićeve pročelnice Milane Vuković Runjić. Drugim riječima, Zagreb je na Vrdoljakov promašaj spiskao milijun i 800 kuna.

Za razliku od Zagreba, Ministarstvo obrane nema pojma s koliko je kuna podržalo Vrdoljaka. Na upit Indexa MORH-ovci su odgovorili vrlo općenito.

Napisali su tako da “s obzirom da spomenuti film obrađuje teme Domovinskog rata i određene vojno-redarstvene operacije iz Domovinskog rata, Oružane snage RH su, sukladno odluci Vlade RH, pružile logističku potporu i pomoć pri snimanju predmetnog filma u cilju očuvanja vrijednosti Domovinskog rata. Korištenje sredstava i opreme Oružanih snaga RH bilo je organizirano na način da se provodi u okviru planiranih trenažnih i obučnih aktivnosti bez dodatnih troškova za HV. Riječ je o specifičnoj vojnoj opremi i sredstvima kojih nema na komercijalnom tržištu niti se mogu unajmiti na komercijalnom tržištu. Ministarstvo obrane i Oružane snage u skladu sa svojim mogućnostima i inače pružaju pomoć i potporu snimanju filmova vojne tematike”, izbjegavaju do kraja MORH-ovci odgovoriti koliko su naših para potrošili na Vrdoljakovo remek-nedjelo, ali podsjećaju da su pružili logističku potporu filmovima i serijama kao što su Šesti autobus, Nestali, Broj 55, Zaboravljene heroine Domovinskog rata…

“Ministarstvo obrane kontinuirano od 1995. godine pruža potporu pri snimanju filmova s tematikom Domovinskog rata s ciljem promicanja i njegovanja vrijednosti Domovinskog rata te popularizacije vojnog poziva”.

Kao što je poznato, Hrvatska radio-televizija na Generala je potrošila 9,6 milijuna kuna, a Hrvatski audiovizualni centar 4,2 milijuna kuna. HAVC još nije dobio od producenta potpuni financijski izvještaj o utrošenom novcu, a u razgovoru s Chrisom Marcichem, njegovim ravnateljem, doznajemo kako vjeruju da će se to dogoditi uskoro. U protivnom, razmislit će o daljnjim koracima.


Komentari