Za rubriku vjerovali ili ne: Bandić je 3,35 milijuna kuna namijenjene školama i vrtićima dao za Snježnu kraljicu

Foto: Luka Stanzl/Goran Stanzl/PIXSELL

Pandemija koronavirusa te potres u ožujku, kao i onaj krajem prosinca, uzdrmali su Zagreb. U potresu u ožujku teško su oštećeni vrtići i škole.

Pandemija je pak otkrila da dio škola u Zagrebu nema ni tople vode ni sapuna. Shvatilo se i kako sustav ne funkcionira baš najbolje te nastavnici nemaju opremu kojom bi kvalitetno mogli održavati nastavu, piše Index.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao je odgovore poput toga da “učenici mogu ruke prati pepelom.” No, ništa ga nije spriječilo da iz Ureda za obrazovanje čak 3,35 milijuna kuna preusmjeri na održavanje Snježne kraljice.

Naime, 30. studenog 2020. godine Bandić je donio Zaključak o preraspodjeli sredstava planiranih u Proračunu Grada Zagreba za 2020. i iz Ureda za obrazovanje prebacio novac u Ured za sport.

“Iz Gradskog ureda za obrazovanje prenose se sredstva u iznosu od 3.350.000,00 kuna u Gradski ured za sport i mlade na aktivnost Velike sportske priredbe, kako bi se osigurala potrebna sredstva za održavanje međunarodne sportske priredbe, skijaškog kupa Snježna kraljica i Snježni kralj 2021.”, stoji u Bandićevom obrazloženju.

U drugom dijelu obrazloženja stoji pak kako je Snježna kraljica manifestacija koja je doprinijela interesu za skijanje.

Odluka donijeta u trenutku kada se znalo da neće biti publike

“Snježna kraljica je postala zaštitnim znakom Grada Zagreba i Republike Hrvatske dajući Gradu Zagrebu, u vrijeme održavanja, poseban šarm i ugođaj”, stoji u obrazloženju u trenutku kada se već znalo da će se utrka održati bez gledatelja i da neće Zagrebu donijeti baš ništa osim snimke snježne staze okružene blatom. Toga su svjesni i u Bandićevoj Gradskoj upravi.

“Zbog mogućeg nedostatka snijega i visokih temperatura, kao i klimatskih promjena, potrebno je i dalje nastaviti s poboljšanjem sustava zasnježenja i infrastrukture kako bi se staza na vrijeme pripremila i kako bi se izbjegli mogući otkazi utrka, a koji su se dogodili 2014. i 2016. godine”, stoji u obrazloženju Zaključka kojim se novac otima djeci i daje skijaškom natjecanju.

Ukupni proračun ovogodišnjeg natjecanja iznosi 21 milijun kuna, od čega najmanje trećinu, dakle sedam milijuna kuna, uplaćuje izravno grad iz proračuna, odnosno iz poreza i prireza prikupljenih od građana Tome svakako treba pridodati i rad zaposlenih u Zagrebačkom holdingu te ovih posljednjih 3,35 milijuna kuna otetih djeci. U zagrebačkom Uredu za obrazovanje ne vide ništa sporno u tome što je 3,35 milijuna kuna otišlo za Snježnu kraljicu.

“Ističemo činjenicu da je preraspodjela planiranih proračunskih sredstava uobičajena pri kraju kalendarske, odnosno proračunske godine. Slijedom činjenice da su sredstva za obnovu oštećenih objekata osigurana te se ista isplaćuju sukladno faznosti izvršenih radova, spomenuta su neutrošena sredstva u proračunu Grada Zagreba preraspodijeljena za potrebe drugih gradskih ureda”, stoji u odgovoru Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje, na Indexov upit.


Komentari