Za djecu s poteškoćama: Petek pokrenuo inicijativu za osnivanje Centra za inkluzivni odgoj i obrazovanje Grada Zagreba

Nitko nije pobijedio dok svi nismo pobijedili, kazao je Renato Petek, gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, koji je pokrenuo inicijativu za osnivanjem gradske ustanove, Centar za inkluzivni odgoj i obrazovanje Grada Zagreba.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Šokantan je podatak (koji sam dobio od nadležnog Ureda za obrazovanje) da se u gradskim vrtićima u redovnim skupinama nalazi se oko 9700 djece s poteškoćama, različite etiologije, što je 20% ukupnog broja djece! U osnovnim školama je 5% takvih učenika. Kod nekih poremećaja kao što su ADHD ili iz spektra, rast prijavljene djece iz godine u godinu raste između 10-17%.

Napušteni koncept integracije djece s poteškoćama u redovan obrazovni sustav zahtijevao je se djeca s teškoćama (i sva druga) prilagode postojećoj školi i da se u njoj pedagoški integriraju, a inkluzija podrazumijeva promjene u školi kako bi ona bila ne samo dostupna svim učenicima, već da zadovoljava njihove obrazovne potrebe i dalje razvija njihove sposobnosti i druge potencijale do socijaliziranih osobnih maksimuma.

Inkluzijom se žele kroz obrazovani sustav potaknuti talenti djece s poteškoćama kako bi se oni mogli pripremiti za život i osamostaliti se sukladno potencijalima i svojim mogućnostima. Neuspješnom inkluzijom događa se segregacija, gubljenje potencijala i samopouzdanja, koje stvara odrasle osobe koje ovisiti o obitelji i/ili sustavu socijalne skrbi.

Aktivnosti Centra bile bi usmjerene na potrebe svih dionika inkluzivnog obrazovanja (djeca, roditelj, odgajatelj, nastavnik, stručne službe) kao podrška od ranog razvoja i razdoblja i širenje procesa na obrazovni kontinuum (tranziciju obitelj-vrtić-škola-posao).

Centar kao ustanova stručnjaka je od strane struke detektirana kao potrebna karika koja u sustavu nedostaje da bi proces obrazovne inkluzije on u Zagrebu bio što bolji i postao uspješnim!

Odluka će biti donesena na sjednici Gradske skupštine 13. rujna.


Komentari