Vučić opleo po Milanoviću i Đukanoviću: ‘Nemaju se čime baviti osim Srbijom’

foto: wikimedia.commons

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić reagirao je na izjave predsjednika Crne Gore i Hrvatske tijekom tiskovne konferencije u Zagrebu.

Rekao je kako za njih nema ni jednu uvredljivu poruku, te da će im nastaviti pružati ruku, a njihove je ocjene nazvao “napadima”.

U jednosatnom intervjuu iz Istanbula, gdje će se u subotu sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom, Aleksandar Vučić je za provladinu komercijalnu TV Pink rekao u “povodu uvreda na račun Srbije i mene osobno”, da će Srbija “nastavljati pružati im ruku, koliko god oni napadali”, ali da Srbija “neće dopustiti da je primoraju da odustane od svog pobjedničkog puta”.

“Imam samo jednu jasnu i preciznu poruku – Srbija će se nastaviti baviti svojom ekonomijom i napretkom i rastom i bit će sve uspješnija. I neće vam Srbija ni na koji način odgovarati šovinistički ili bilo kojim drugim porukama”, poručio je Vučić.

On je istaknuo da Srbija želi “najbolje odnose i s Crnom Gorom i s Hrvatskom”, ali je nitko neće primorati da mijenja ono što je dobro učinila kako bi “konačno mogla sustići i prestići druge”.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je istaknuo sumnju “u stvarne ciljeve beogradske politike kad je u pitanju članstvo u EU-u”, naglasivši kako je put prema članstvu “jako težak” jer su to “nova pravila igre” koja zahtijevaju “pravu demokraciju” u kojoj nema varanja niti privatnih medija u službi vlasti.

Komentirajući nedavni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji na samom kraju njezina mandata, Milanović je rekao: “nešto s tobom nije u redu ako te prečesto posjećuju”, ocijenivši da su posjećivali i Miloševića “i bio je sjajan partner”, a “onda ga više nisu posjećivali”.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, čija je Demokratska partija socijalista (DPS) prošle godine izgubila vlast u Crnoj Gori nakon tri desetljeća, za novu je vladu u Podgorici rekao da ne radi u nacionalnim interesima te da je u službi Beograda i njegove “velikodržavne” i “profašističke” politike.

“Srpski svijet”, sintagmu koja se sve češće može čuti od srbijanskog vodstva, posebno ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, nazvao je eufemizmom za velikosrpsku politiku.

‘Napadate druge’

Vučić je u intervjuu rekao kako je on u posljednjih 20 dana “jedina meta i tema” napada crnogorskog predsjednika i hrvatskih medija.

“Bit je u tome da je Srbija na dobrom putu, dobro radi i ima rezultate. Kada nemate svojih rezultata, onda morate napadati neke druge”, ocijenio je Vučić.

Ustvrdio je kako “uvijek ima pomalo zavisti iz država regije i pokušaja da se Srbija okrivi”, jer je “bit u tome da je Srbija na dobrom putu, dobro radi i ima rezultate”.

Istaknuvši kako “nije nimalo fasciniran porukama” poslije susreta Milanović-Đukanović u Zagrebu, Vučić je ocijenio kao se oni “nemaju čime baviti osim Srbijom” koja im je “jedina tema”.

Vučić je istaknuo nužnost dobrih odnosa s Hrvatskom koje, po njegovoj ocjeni, “treba postaviti na racionalne osnove”.

On je ustvrdio da ne vidi “ozbiljnije probleme u tim odnosima”.

Vučić drži i da je “nužno potreban dogovor s Bošnjacima, tko god vodio Srbiju“.

“Bit je da mi ne želimo mijenjati granice već samo imati dobre odnose s BiH, prijateljske i bratske odnose s Bošnjacima, ali nam nemojte zamjerati što volimo RS, kao što i vi volite Novi Pazar, Sjenicu i Tutin”, općine u Srbiji većinski naseljene Bošnjacima.

Komentirajući politički trokut Beograd-Zagreb-Sarajevo, Vučić je rekao da ima “mnogo toga teškog u povijesti”, ali da se odnosi moraju učiniti racionalnima.


Komentari