VRTIĆI, ŠKOLE, OSOBE, FONTANE… Od 2013. ugovorili preko 332 milijuna kuna posla s Bilić-Erićem i partnerima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je na ovotjednoj konferenciji za medije otkrio kako je Grad davao milijune tvrtki Bilić-Erić u suvlasništvu Matije Jozića, muža bivše Bandićeve pročelnice Mirke Jozić, za čuvanje gradskih stanova. Navodno se u sve umiješao i PNUSKOK.

Dok supružnici Jozić odlučno negiraju bilo kakav sukob interesa, mediji nastavljaju istraživati poslove ove zaštitarske tvrtke. Kako bismo dobili cjelovitu sliku poslovanja Grada i gradskih poduzeća s tvrtkom Bilić Erić, zamolili smo Grad za informacije o svim ikad ugovorenim poslovima između tih strana. Odgovor nas je, malo je reći, zatekao – dobili smo na uvid iscrpni registar, podijeljen na tri cjeline – Ugovore i okvirne sporazume s tvrtkom Bilić Erić, ugovore i sporazume za zajedničke i objedinjene nabave i narudžbenice samo prema Bilić-Eriću. Ukupno 84 stranice A4 papira.

Samo s Bilić-Erićem ugovori vrijedni 28.579.723,82 kn

Na uvid smo tako dobili podatke o ugovorima i okvirnim sporazumima sklopljenim samo s tvrtkom Bilić Erić, u periodu od 2013. do 2021. godine. Većina je sklopljena na 12 mjeseci, a na neke su dodani aneksi. Korisnici su Ured za obrazovanje, Ured za upravljanje imovinom, Ured za imovinsko-pravne poslove, ZET, KB Sveti Duh, Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec.

Od 16 ugovora i sporazuma s Bilić-Erićem posebno se cjenovno izdvajaju dva. Prvi je okvirni sporazum s Gradskim uredom za obrazovanje za Sigurnosnu i tehnološku nadogradnju alarmne komunikacije objekata dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova, sklopljen 18. studenoga 2019. na dvije godine u vrijednosti od 4,981.850 kn. Naknadnim ugovorima na temelju okvirnog sporazuma Gradski ured je za spomenute usluge ugovorio iznos od 5.265.537,50 kn s PDV-om, kroz dva ugovora za  – jedan u 2020.oj, a drugi u 2021.oj godini.

Jedini veći posao od toga Bilić-Erić je dobio 2020. za već u javnosti poznatu uslugu čuvanja stanova. Vrijednost Osnovnog ugovora s Gradskim uredom za upravljanje imovinom Grada i Aneks iznosi 15.561.427,88 kn s PDV-om.

Zajedničkom nabavom do 300 milijuna

U tablici broj 2. izdvojeni su poslovi ugovorene nabave sa zajednicom ponuditelja koju čine Sokol Marić, Bilić-Erić, V Grupa i Sigurnost iz Osijeka, a ponegdje i s tvrtka VG Tech Security.

Zajednički ugovori sklapani su u periodu od 2014. do 2020. godine. Većina je sklopljena na 12 mjeseci i dodatno su regulirani aneksima. Korisnika je bilo raznih – Gradski ured za obrazovanje, Upravljanje sportskim objektima, Ured za imovinsko-pravne poslove, Holding, AGM, GSKG i Vodoopskrba i odvodnja, Javna ustanova Maksimir, Zoološki vrt, Zagrebačka stanogradnja i drugi.

Posebno se izdvajaju dva višemilijunska posla. Gradski ured za kulturu, Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, Holding, Plinara, GSKG, Vodoopskrba, Javna ustanova Maksimir, Upravljanje sportskim objektima, Zoološki vrt, ZET, Velesajam bili su korisnici usluga privatne zaštite, zaštite osoba i imovine sukladno okvirnom sporazumu koji je s Gradom Zagrebom i Holding grupom 18. kolovoza 2018. na rok od dvije godine sklopila zajednica ponuditelja: SOKOL D.O.O., ZAGREB,  V GRUPA D.O.O., ZAGREB, SIGURNOST D.O.O., OSIJEK i BILIĆ-ERIĆ D.O.O., SESVETE. Vrijednost okvirnog sporazuma je 83.838.232,50 kn, a Ugovora na temelju okvirnog sporazuma 43.162.837,50 kn.

Drugi, još veći okvirni sporazum Grad Zagreb i Holding Grupa sklopili su 8. listopada 2020., sa zajednicom ponuditelja VG TEH SECURITY D.O.O., ZAGREB, SOKOL D.O.O., ZAGREB, SIGURNOST D.O.O., OSIJEK i BILIĆ-ERIĆ D.O.O., SESVETE, također na dvije godine za iste usluge. Korisnici su Gradski ured za mjesnu samoupravu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za kulturu, Gradski ured za upravljanje imovinom Grada, Javna ustanova Maksimir, Upravljanje sportskim objektima, Zoološki vrt grada Zagreba, ZET, Velesajam, Plinara, GSKG, Vodoopskrba, Holding. Iznos okvirnog sporazuma s PDV-om bio je 124.288.573,13 kn, a Ugovora i Aneksa sklopljenih na temelju okvirnog sporazuma 51.404.69628 kn.

Ukupna vrijednost svih 27 ugovora, aneksa i okvirnih sporazuma zajedničke objedinjene nabave prelazi 303 milijuna kuna.

Preko narudžbenice cca 250 tisuća kuna, dio za čuvanje fontana

Korisnici ZET, Ured za upravljanje imovinom, za poljoprivredu i šumarstvo, za mjesnu samoupravu, kulturu, imovinsko-pravne poslove i Ured gradonačelnika naručili su u periodu od 2013. do 2021. godine ukupno 49 narudžbenica za razne usluge – od održavanja sustava tehničke zaštite, organizacije manifestacija, ugradnje sustava zaštite, čuvanja osoba i imovine, postavljanja videonadzora, zaštite gradilišta i stanova itd. Za oko nam je posebno zapelo 23,587.00 kn s PDV-om ugovorenih za 45 dana osiguravanja fontane u ulici Hrvatske bratske zajednice 13. kolovoza 2013. godine. Čini se da je to bila prva narudžbenica koja je išla prema tvrtki Bilić-Erić, obuhvaćena u tablici koja nam je ustupljena na uvid.

Kad se sve zbroji, Grad, gradski uredi i poduzeća su s tvrkom Bilić-Erić, što pojedinačno, što grupno, što kroz ugovore i anekse, a što kroz narudžbenice, od 2013. imali preko 332 milijuna kuna ugovorenog posla.


Komentari