Vlada RH dala negativno mišljenje na Mostov prijedlog Zakona o sprečavanju pranja novca

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada RH dala je u četvrtak negativno mišljenje na Mostov prijedlog izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji je Most nezavisnih lista uputio u saborsku proceduru. Most traži da se ispuni glavna svrha i učini Registar stvarnih vlasnika pravnih osoba trgovačkih društava svima dostupnim, te da se objavi Registar na internetu u strojno čitljivom obliku, da se mogu lako skidati i obrađivati i biti dostupni bez naknade.

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Mosta, Nikola Grmoja podsjetio je na razloge zbog kojih Most traži izmjene ovog zakona, a izložio ih je i na konferenciji za novinare kada je zakon pušten u saborsku proceduru.

„Svima je jasno da iza svake tvrtke, zaklade ili druge pravne osobe stoji neka fizička osoba, čovjek koji ostvaruje presudan utjecaj i ima korist od djelovanja pravne osobe. Često je taj lanac i koloplet udjela u pravnim osobama toliko dug i zamršen da je nemoguće identificirati imenom i prezimenom ljude koji ostvaruju presudan utjecaj i donose odluke, a upravo su to ti „stvarni vlasnici“, koji se nerijetko kriju i iza kojekakvih zastupnika, odvjetnika, a sasvim je moguće da se iza neke tvrtke koja posluje s državom i s njom ima unosne ugovore, zapravo krije interes nekog političara. Govorimo dakle o sukobu interesa. Takva su iskustva u drugim zemljama, pa možete samo zamisliti koliko se toga kod nas u Hrvatskoj uspjelo prikriti, a Vlada RH predlaže Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog zakona kojim bi se to spriječilo objasnio je Grmoja.

Trenutno je hrvatski Registar zatvoren za javnost, pa i za novinare. Zakonske odredbe o dostupnosti podataka iz Registra toliko su rigidno napisane da onemogućuju čak i novinarima da do njih dođu, a mogli bi na taj način otkriti najveće afere pranja novca, financiranja organiziranog kriminaliteta i terorizma ili sukoba interesa.

„Budimo iskreni, sve velike afere, kod nas ili drugdje, otvaraju se i rješavaju tek ako ih novinari otkriju i ako se stvori pritisak javnosti. Javno dostupan registar bio je veliki potez i za javnost i za novinare i za policiju, ali očito Vlada RH tako ne misli, jer nešto prikriva“, dodao je Grmoja.

Istaknuo je kako je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno istaknuo kako će MUP i druga državna tijela preventivno djelovati na području suzbijanja organiziranog kriminaliteta, a dostupnost Registra itekako tome ide u prilog, pa je tim nevjerojatnije da Vlada RH ne misli tako.


Komentari