Vilu ‘kralja Adventa’ gradio je Bandićev frend! Evo koliko ga je to koštalo i gdje je danas

FOTO: Ljeto na Zrinjevcu

Zvonko Ponjavić, novigradski građevinar i poduzetnik, gradio je vilu kralja zagrebačkog Adventa Denisa Mohenskog u Novigradu. Za Index je sada priznao da je s Mohenskim imao i zajedničku tvrtku.

To nije jedina poveznica. Naime, Ponjavić je sudjelovao na zagrebačkom Adventu, no kako za spomenti medij tvrdi ovaj građevinar, kućicu nije dobio preko partnera Mohenskog, nego je na prostoru gdje se održavala manifestacija Fuliranje. Isto tako, Ponjavić nam tvrdi da nema veze s gradnjom vile Bandićevog vozača Zdravka Krajine, koja se nalazi u neposrednoj blizini vile Denisa Mohenskog.

Podsjetimo, prije desetak dana u velikoj akciji USKOK-a i policije uhićeni su Bandićev vozač Zdravko Krajina i takozvani “kralj Adventa” Denis Mohenski, uz nekoliko drugih osoba. Krajinu i Mohenskog USKOK tereti za davanje mita, a oba su u Zagrebu za vrijeme Adventa dobili najbolje prostore, koje su iznajmljivali trećim osobama.

Kako su utvrdili USKOK i MUP, zarada od adventskog “biznisa” iznosila je oko pet milijuna kuna, odnosno toliko je novca došlo od davanja u zakup adventskih kućica, a koje je išlo preko firmi Mohenskog i Krajine.

Zdravko Krajina, odnosno njegov otac Prstenko, objavio je u četvrtak Index, vlasnik luksuzne vile u Istri, koju je nedavno izgradio, uhićen je.

Ta vila se nalazi u Novigradu, a posebno je zanimljivo da se nalazi u istoj ulici u kojoj je vilu podigao i Denis Mohenski, koji je s Krajinom uhićen u aferi Advent. Već ove sezone novoizgrađena se vila našla u ponudi za iznajmljivanje, pod imenom Villa Riposo.

Vila Denisa Mohenskog nalazi se preko puta, a sagrađena je na zemljištu kupljenom u veljači 2018. godine. Na tom je zemljištu uredno zavedena vila s bazenom, a vlasnici su Denis Mohenski i njegova supruga. Ta se vila također iznajmljuje, pod nazivom Villa Bianca, i to za 17.243 kune na tjedan, piše spomenti medij.

Prvotna informacia je bila da je vile gradio Zvonko Ponjavić, vlasnik tvrtke Novigrad inženjering, koji također ima vile u istoj ulici.  kaže da je gradio samo jednu, i to onu od Mohenskog, koji mu je bio i poslovni partner.

“Da, gradio sam vilu od Mohenskog. Imali smo poslovni odnos, a i jednu zajedničku tvrtku. Riječ je o tvrtki Novi trade, osnovanoj 2020. godine, a  koja je trebala raditi s keramikom iz Italije. No od toga neće biti ništa. O vili Krajine znamo toliko da je mi nismo radili. Znam da su dolazili sa strane i zaista nemam ništa s tom izgradnjom”, rekao je Ponjavić u razgovoru za Index.

Upitan je li istina da je imao kućicu na Adventu te može li se izgradnja vile povezati s tim poslom u Zagrebu.

“Apsolutno ne! Kućica je zaista bila, a nju je iznajmila tvrtka Clementia, koju vodi moj brat. Nije išlo preko Mohenskog, već je bila dio Fuliranja. Ne mogu se povezivati ta dva posla”, tvrdi Ponjavić.

Inače, osnivač tvrtke Clementia je Zvonko Ponjavić, a direktor je njegov brat Jozo.U registru stvarnih vlasnika naveden je jedan vlasnik i to upravo Zvonko Ponjavić. Ta je tvrtka registrirana za ugostiteljstvo, građenje, trgovinu, usluge i turističku agenciju a 2019. godine imala prihod 2,2 milijuna kuna a dobit od 31.600 kuna, dok je 2020. godine imala prihod od 3,3 milijuna ali i  gubitak od 378 tisuća kuna.

Podsjetimo, Index je prije dvije godine objavio koje su tri tvrtke dobile najbolje pozicije na Adventu: tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, kojeg s gradonačelnikom Milanom Bandićem veže prijateljstvo s njegovim vozačem Zdravkom Krajinom, tvrtka Kokoš ili jaje povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićevog dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika.

Oni su bez natječaja od tadašnjeg gradonačelnika Zagreba dobili najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu te mogućnost da kućice ugostiteljima iznajmljuju po basnoslovnim cijenama. Manifestacija Fuliranje, na kojoj je kućicu imao brat poduzetnika koji je gradio vilu Mohenskog, te sporne 2019. godine dobila je Trg Josipa Jurja Strossmayera, a iza organizacije bila je tvrtka Kokoš i jaje, povezana s Damjanom Ljuštinom.

Duško Ljuština je bivši član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje, kulturu i šport, a navodno je pripadao vrlo uskom krugu ljudi u koje je Bandić imao najviše povjerenja. Zanimljivo je kako je Ljuštinin vozač bio je upravo nedavno uhićeni Krajina. Krajina je nekadašnjeg prvog čovjeka zagrebačke kulture vozio desetak godina, da bi nakon toga preuzeo gradonačelnika Bandića.

 

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Komentari