(VIDEO) TOMAŠEVIĆ PREUZEO ZAGREB: ‘Financijska situacija nije dobra, cijeli vikend ćemo to proučavati’

Tomislav Tomašević, novi gradonačelnik Zagreba, u petak je preuzeo dužnost od zamjenice gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević.

U prvom govoru u novoj ulozi šefa metropole progovorio je o aktualnim problemima.

“Završili smo sastanak o primopredaji. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan, hvala na tome. Dobili smo 2000 stranica izvješća, trebat će nam neko vrijeme za to. Financijsko stanje nije dobro, već danas ćemo se baviti time, imat ćemo sastanak s pročelnicom. Optimistični smo, vjerujemo da ćemo da prebroditi izazove”, rekao je na početku obraćanja.


Objasnio je potom i zašto situacija nije bajna.

“Dobili smo rješenje o izvršenju proračuna za prošlu godinu i neke podatke za ovu. Generalno, financijska situacija nije dobra. Voljeli bismo proći sve s pročelnicom pa ćemo govoriti dalje u javnosti. Ne bih sada o detaljima jer vam to neće dati punu sliku zbog drugih varijabli koje isto treba uzeti u obzir”, kaže i dodaje kako će se već “danas dobar dio dana baviti financijama, a i cijeli vikend to proučavati”.

No, vjeruje kako će se brzo prilagoditi.

“Vjerujem da ćemo vrlo brzo pohvatati konce, ali za neke stvari će nam trebati vrijeme”, rekao je. Najavio je i sastanke s upravama tvrtki u sastavu Holdinga.

“Mi ćemo dati sve od sebe i vjerujemo da do poskupljenja neće doći. Postoji rješenje za ovu situaciju, detaljnije ćemo o tome govoriti u sljedećim danima”, kaže.

Komantirao je i razgovre s SDP-om.

“Razgovori sa SDP-om su dobri, još nisu gotovi. Razgovaramo o programskoj suradnji, o cijevima koje moramo ostvoriti, isto tako o pozicijama u skupštini. Konstituirajuća sjedica će biti 17. lipnja, do tada svi razgovori moraju biti završeni”, kazao je.

Detalje razgovora s Pavičić Vukičević nije htio iznositi.

“Bilo je nekih savjeta, bilo je konstruktivno i otvoreno. Neke savjete bih ipak zadržao za sebe”, rekao je Tomašević pa prokomentirao ZET.

“Velik teret je na ZET-u, kredit od pola milijarde, to su neke stvari kojima ćemo se baviti sljedećih dana”, otkriva.

“U nizu europskih metropola je javni prijevoz subvencioniran, negdje i 100 posto. Vjerujemo da imamo rješenje za probleme”, kazao je.

Upitan je li gore nego što je očekivao, rekao je kako je “nešto gore, ali ne bi pretjerivao”.

Govora je bilo i o žičari.

“Važno je da žičara ne stvara preveliku buku. Ja nisam htio ovakvu žičaru. Problem je ako žičara ne ostvaruje nikakve prihode, zato nam je u interesu da se to što prije riješi”, tvrdi novi gradonačelnik.

Na pitanje ima li već nasljednika na mjestu pročelnika za obrazovanje umjesto Ivice Lovrića koji je podnio ostavku, rekao je kako će se odluka donijeti danas te će o tome obavijestiti javnost.

A danas će se čuti i s Plenkovićem.

“Dogovorili smo da se danas čujemo. Nadamo se da ćemo se uskoro sjesti oko svih bitnih pitanja gdje je nužna suradnja Grada i države”, kazao je. Dodao je kako je izrazio želju i za sastanak sa šefom fonda za obnovu Vanđelićem te da ta želja postoji i s druge strane.

“Još jednom se ispričavam ja jutrošnjem kašnjenju, vjerujem da ste doznali o čemu se radi.Zahvaljujem drugoj gospođu koja je izašla iz tramvaja kad je gospođi pozlilo da se još ne ozlijedi. To je dug Zagreba koji bih volio da bude i dalje. Hvala i djelatnicima Gradskog poglavarstva, mi ćemo se svakako danas obratiti zaposlenicima gradske uprave i gradskih tvrtki. Hvala, susretat ćemo se i dalje, veselim se. Idemo zajedno dalje vjerujem u bolju budućnost, rekao je za kraj.

Komentari