(VIDEO) Seizmolozi napravili zanimljiv video: U zadnjih deset godina Zagreb je pogodilo na stotine potresa

Foto: Seizmološka služba

Zagrebački seizmolozi napravili su karte i animacije potresa u razdoblju od zadnjih deset godina koje otkrivaju da su slabi potresi na području Zagreba, a pogotovo Podsljemena, realnost.

Kako tvrde, postoji vjerojatnost da poneki sitni potres nisu mogli locirati jer se hrvatska mreža seizmografa kroz to vrijeme razvijala.

Foto: Seizmološka služba

Seizmološka služba Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu otvorila je na Facebooku službenu stranicu ‘Zagrebački potres 2020’ na kojoj korisnici mogu pitati sve što ih zanima vezano za stalna podrhtavanja koja su postala novo normalno.

Na posljednjoj animaciji koju su objavili u samo nekoliko sekundi može vidjeti pregled potresa jačih od 1 stupnja po Richteru koji su se dogodili od 2008. do 2018. godine.

Gepostet von Iva Dasović am Samstag, 20. Juni 2020

“Ne možemo reći kad će ova serija potresa završiti – njen kraj možemo proglasti tek naknadno. Kad i završi, to ne znači da u ovom konkretnom epicentralnom području koje se aktiviralo u ožujku (otprilike između Šestina i Čučerja) potresa neće biti”, naglašavaju seizmolozi.

“Slabi potresi nisu nešto što će u potpunosti prestati, no trebali bi se razrijediti. Sitnih potresa bilo je i proteklih desetljeća, no uglavnom su prolazili neopaženo ili se mislilo da je prošao kamion ili propuh zalupio vrata ili nam se učinilo. Neki su sigurno i dobro prepoznali o čemu se radi, ali nisu tome pridavali veću pozornost. Sad smo istraumatizirani ožujskim glavnim potresom, svaki trenutak iščekujemo novi, pa smo i prolazak kamiona i propuhom zalupljena vrata skloni opisati potresom. Samoizolacija zbog korona-virusa uopće nam nije pomogla po tom pitanju – dapače: nismo se mogli baviti svojim uobičajenim poslovima, a i sve je utihnulo (npr. promet) i otvorilo prostor boljoj percepciji potresa. Nažalost, potresima se moramo prilagoditi jer oni nama sigurno neće”, napisala je seizmologinja Iva Dasović.


Komentari