(VIDEO) Razgovarali smo s Vesnom Škare Ožbolt: ‘Jakuševac i Holding jednako su pogubni, a plaćanje parkinga u centru nije baš najpoštenije’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dani prolaze, a lokalni izbori sve su nam bliže. Samim time, i bitka za “glavnu fotelju Zagreba” sve je zanimljivija, a svi koji žele tu poziciju daju sve od sebe kako bi se potencijalnim biračima predstavili u najboljem svjetlu. Upravo zato, portal Zagreb.info pokrenuo je serijal video intervjua u kojima razgovaramo s kandidatima, otkrivajući pritom koji su im planovi za upravljanje metropolom, ali i zanimljive, osobne detalje o njima. Ovog smo puta razgovarali s nezavisnom Vesnom Škare Ožbolt, a što smo sve saznali – pročitajte u nastavku teksta.

“U Zagrebu živim od 1980. godine”, započela nam je ova 59-godišnjakinja s adresom u samom centru metropole, koja je kao najdražu pjesmu o Zagrebu odabrala “Zagrebačkim ulicama”.

Provela nas je centrom, odnosno, prošetali smo okolicom “Branimirca”, gdje, kako kaže, godinama kupuje. “Sada tržnica izgleda prilično loše, ona je na pola razrušena, više nema onih domaćih kumica. Branimirovu tržnicu namjeravaju srušiti. Ja se osobno tome protivim, kao i mnogi stanovnici ovoga kvarta. Nadam se da ćemo, kad postanem gradonačelnica, vratiti ovu tržnicu i lijepo ju urediti. Neki dan sam bila gost komentator na Arhitektonskom fakultetu i studenti koji trebaju diplomirati imali su sjajna rješenja, baš za ovu tržnicu”, rekla nam je Škare Ožbolt koja, dodaje, kavu pije upravo tu, na Branimircu.

“Popijem s mužem kad idemo u kupovinu”, otkrila nam je kroz smijeh. Inače, dodaje, istu ispija na Cvjetnom trgu. Zanimalo nas je i što je htjela postati kao djevojčica.

“Jako sam voljela egipatsku povijest, povijest civilizacija, to me doista zanimalo, tako da sam odlučila upisati arheologiju. Ipak, ne u Hrvatskoj, odlučila sam ići van. Moj otac je poludio i na kraju sam se prijavila na pravo, medicinu i ekonomiju, na sva tri fakulteta sam upala i nisam znala što ću. I onda sam na kraju upisala pravo”, otkrila nam je ova Osječanka.

Važno je izgraditi komunalnu infrastrukturu

Ispitali smo i koliko zna o gradu kojemu želi sjesti “na čelo”. Znala je tako gdje se nalazi Ulica braće Domany, koja odredišta spaja linija 109, koje je godine osnovan Union, ali i da je frnjokl – nos. Pogodila je, iako nije bila sigurna, i koliko je visoka Zagrebačka katedrala.

Otkrila nam je i koje su tri ključne promjene koje će, ako postane gradonačelnica, napraviti u glavnom gradu. “U Zagrebu ću odmah, čim dođem na vlast, započeti s obnovom, s jednim drugačijim Zagrebom. Izgledat će puno bolje, ljepše, i građani će kvalitetnije živjeti. Druga stvar je napraviti komunalnu infrastrukturu, to je nešto što je izuzetno važno, kao i dovesti u jednaki status periferne dijelove grada i centar. I treća stvar je – donijeti novi GUP. To znači osigurati kvalitetan razvoj Grada i investicije koje su neophodno potrebne”, rekla je Škare Ožbolt.

Pitali smo ju i smatra li da je veći problem Jakuševac ili pak broj zaposlenih u Holdingu. “Smatram da su jednako pogubni”, rekla nam je te objasnila i što pod time misli. “Jakuševac treba sanirati, pitanja odlaganja otpada i smeća riješiti na kvalitetan način, onako kako to rješavaju gradovi poput Kopenhagena ili nekih drugih europskih prijestolnica koje danas slove kao čisti, zeleni gradovi. To bih napravila novcem EU fondova. Što se tiče zaposlenika, njih je definitivno previše, ali to će se riješavati preraspodjelom i jednostavno, prirodnim odljevom ljudi. Ipak, stimulirat ćemo da Gradska uprava bude brza, kvalitetna i efikasna. Uvest ćemo ocjenjivanje rada službenika od strane građana, bit će tu puno novosti koje će pridonijeti bržem i kvalitetnijem radu Gradske uprave”, rekla nam je Škare Ožbolt. Osvrnula se i na pitanje parkinga.

“Plaćanje parkinga u centru nije baš najpoštenije”

“Rekla bih da naplaćivanje parkinga u centru nije baš najpoštenije. Međutim, činjenica je da je posebno centar zakrčen automobilima. Uzrok tome je što nema dovoljno javnih garaža. Dakle, jedan od prioriteta bit će i izgradnja – garaže”, rekla nam je.

“Nadam se da ste sve čuli o Zagrebu od mene, vidimo se u petom mjesecu i znate koga trebate zaokružiti – dolazi vam gradonačelnica”, zaključuje Škare Ožbolt.


Komentari