(VIDEO) Plenković prošao pokraj prosvjednika i objasnio zašto zakon o obnovi Zagreba neće biti izglasan! Oni mu skandirali: ‘Zašto bježite!’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon sjednice kluba, novinarima se obratio premijer Andrej Plenković, koji se osvrnuo na aktualna politička zbivanja u zemlji.

U svojem je obraćanju govorio o uspjesima HDZ-a u posljednjem mandatu, a osvrnuo se i na prosvjednike koji se od jučer nalaze na Markovom trgu.

“Danas smo održali sjednicu kluba na kojoj su bili svi članovi Vlade te smo potvrdili stav parlamentarne većine. Mi smo u 2016.godini napravili program i kada danas rezimiramo to, mi smo sve bitne točke realizirali. Sve smo realizirali, a morali smo rješavati puno tema iz hrvatskog tranzicijskog ormara jer su svi kosturi popadali. Učinili smo sve što smo mogli, da bi nas na kraju mandata pogodila globalna kritza, pandemija koronavirusa. Godinama će se o tome raspravljati, a dogodila se sada, pa je Hrvatskoj dala prigodu vidjeti kako smo se mi kao vlada ponašali u ovoj situaciji. To je prva prava komparativna situacija”, kazao je premijer Plenković.

“Što se tiče grada Zagreba i potresa. Danas je manje od dva mjeseca da je potres pogodio grad. To je nepredviđena okolnost na koju nitko nije mogao utjecati. Vlada je u suradnji sa stručnjacima pripremila nacrt zakona za obnovu, a takav zakon se ne može donositi na brzinu, nego zahtjeva javnu raspravu. Vlada je donijela nacrt, a s njime su suglasni i stručnjaci i grad Zagreb. Vlada je rebalansom osigurala 141 milijun kuna za one koji su najpogođeniji”, kazao je premijer pa nabrojio što će sve financirati građanima kojima su u potresu razrušeni domovi.

“Vratit ćemo dotojanstvo svima onima koji nisu u svojim domovima i u svojim stanovima”, konstatirao je premijer.

Na kraju je zaključio da je HDZ i Vlada puno pomogla gradu Zagrebu te da je ta konkretna pomoć puno važnija od performansa i političkog aktivizma kakav se upravo događa na Markovom trgu.

“To su činjenice. Ovo što slušate danas, to je politički aktivizam”, rekao je Plenković

Prosvjednici su ga dočekali burnim i glasnim zvižducima. Plenković je pokušao odgovoriti na pitanje Tomislava Tomaševića, ali je odustao, kazavši da ga se ne čuje zbog brojnih zvižduka.

Potom je uz pratnju napustio zgradu Sabora, praćen skandiranjem: “Zašto bježite?”

Zatim su prosvjednici ponovili skandiranje od jutros: “Bandiću, HDZ, dosta je trgovine.”


Komentari