(VIDEO) NOVI GRADONAČELNIK: Očekuje civilizirane razgovore s pročelnicima i ništa neće raditi preko koljena

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon pobjede na lokalnim izborima u utorak se javnosti obratio novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na početku konferencije govorila je njegova zamjenica Danijela Dolenec.

“Hvala svima koji su nam dali podršku. Ostvarili smo premoćnu pobjedu i građani su pokazali da žele promjene. Ubrzat ćemo poslijepotresnu obnovu, povećati recikliranje, zatvorit ćemo Jakuševec, unaprijediti vodovod i javni promet, modernizirati vrtiće i škole, poboljšati primarnu zaštitu, graditi javne stanove za najam, kako bismo povećali mogućnost stanovanja u Zagrebu”, obećala je.

Tomašević je, pak, zahvalio 200 tisuća građana koji su glasali za njega. “To je veliko povjerenje koje obvezuje, dat ćemo sve od sebe da Zagreb dobije Upravu kojom će se grad ponositi”, započeo je gradonačelnik.

“Konstituirajuću sjednicu očekujemo oko 20. lipnja, možda nekoliko dana prije ili kasnije, zakonski je rok do 23. lipnja”, rekao je Tomašević, dodavši da će primopredaja dužnosti biti u petak u osam sati, kako je i najavila Jelena Pavičić Vukičević“, rekao je.


“U planu su i sastanci sa svim pročelnicima. Očekujem civilizirani razgovor i prijenos vlasti, očekujem konstruktivnost”, dodao je Tomašević.

“Ništa nećemo raditi preko preko koljena. Imat ćemo razgovore sa svima, pa ćemo vidjeti kako dalje. Što se tiče preustroja gradske uprave, to mora odlučiti Skupština, ići ćemo u etapama”, objašnjava.

“Ono što je ključno za način kako ćemo mi funkcionirati jest da ćemo obavještavati javnost na vrijeme, ali i da ćemo prije donošenja odluka razgovarati s ljudima koji te odluke trebaju donijeti”, kaže Tomašević.

Rekao je i da će danas svoj mandat staviti u mirovanje, a Radu Borić u Saboru će vjerojatno mijenjati Ivana Kekin. 

“Bitno je da imamo jasan smjer i dogovor oko toga što želimo ostvariti u sljedećem mandatu. Ali ponovit ću to sto puta, oko najbitnijih stvari trebamo postići dogovor i konsenzus u Skupštini”, rekao je te dodao kako će većinu u Skupštini planira tvoriti s SDP-om.

“Očekujemo maksimalne atome snaga, energije i entuzijazma. Revizija će ići u etamama, prvo Uprava, pa Holding, pa ustanove”.

Dotaknuo se i teme HDZ-a te je rekao da ih – ne kopiraju. “Mi imamo nešto protiv ovakve Hrvatske, koja je puna korupcije i koja stagnira. Nisam se čuo s premijerom, ali volio bih da jedna od prvih stvari koje će se dogoditi bude sastanak s predsjednikom Vlade”.

Dodao je i kako još uvijek nije dobio čestitku od premijera.

“Hrvatska stagnira i prožeta je korupcijom, ovisno o tome ima li netko stranačku iskaznicu, pogotovo onu HDZ-a. Mi želimo da pravila jednako vrijede za sve”, kaže.

“Za bolnicu u Novom Zagrebu nužno je da dođe do suradnje grada i države”, rekao je Tomašević te dodao da je takvih projekata još jako puno i da želi surađivati s državom. “Bez dobre suradnje s državom obnova neće biti moguća. Ne očekujem nikakva kočenja. Doista bih volio da među prvim stvarima kad preuzmemo dužnost bude sastanak s premijerom i da počnemo suradnju”, zaključio je.

Komentari