VELIKE PROMJENE U GAJNICAMA! Najavljeno poboljšanje prometne sigurnosti kod osnovne škole: ‘Sprječavanje nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila na predmetnoj lokaciji’

Roditelji Osnovne škole Dragutin Domjanić u zagrebačkim Gajnicama, mogu odahnuti kako Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, komunalne poslove i prometni red planira uslišiti njihove zahtjeve.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, Vijeće roditelja spomenute škole poslali su i objavili otvoreno pismo u kojemu su tražili da se popravi prometna sigurnost na cestama koje njihova djeca trebaju proći do škole.

‘MALI UČENIK NA ZEBRI IZMEĐU DVA AUTA!’ Roditelji hitno žele smiriti promet kod osnovne škole u Gajnicama: ‘Ovo je stvarni prikaz jutarnjeg kaosa’

“Stupići će biti postavljeni s ciljem povećanja sigurnosti pješačkog prometa, osobito učenika koji pohađaju osnovnu školu te radi sprječavanja nepropisnog parkiranja i zaustavljanja vozila na predmetnoj lokaciji”, naveli su iz gradskog ureda.

Dodali su i kako je rješenje za postavljanje uzdignutih pješačkih prijelaza doneseno na više lokacija.

“U ulici Gajnice, kod raskrižja sa Ulicom hrvatskih iseljenika i Grintavečkom ulicom te u Ulici Dubravica, kod raskrižja s Bogatinskom, Storžičkom i Huzjanovom ulicom/Ulica Sigetje. Izdano je i rješenje za postavljanje uzdignute plohe u ulici Dubravica, kod raskrižja s ulicom Karažnik”, pobrojao je gradski ured za promet.

Napominju i kako je u člancima 78- i 82. Zakona o sigurnosti prometa na cestama navedeno kako “vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na nogostupu, na cesti, ispred kolnog ulaza u dvorište, na obilježenome pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 metara od tog prijelaza, na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika te na mjestima na kojima bi vozilo ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalni tok prometa ili kretanje pješaka”.

“Sukladno navedenom, nadzor i sankcioniranje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja provodi prometna policija MUP-a, PU zagrebačke, II. postaje prometne policije te prometno redarstvo ovog Gradskog ureda”, objasnili su iz Grada.

Gradski ured navodi kako žele povećati prometnu sigurnost na cijelom području Mjesnog odbora Gajnice.

U tu je svrhu, ističu izrađen i Projekt poboljšanja funkcioniranja prometa na području Mjesnog odbora Gajnice kojeg je napravila tvrtka za planiranje i projektiranje, Prometheum d.o.o.

“Predviđeno je uspostavljanje zone 40 km/h i postavljanje uzdignutih pješačkih prijelaza u ulici Gajnice, kod raskrižja s Ulicom kerestinečkih žrtava i Brazilskom ulicom, odnosno u ulici Dubravica, kod raskrižja s Bogatinskom, Storžičkom i Huzjanovom ulicom/Ulica Sigetje”, naveli su iz Grada dio plana.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, Roditeljsko vijeće OŠ Dragutina Domjanića, gradskom uredu je poslao pismo u kojemu su tražili četiri zahtjeva.

Među njima je bilo ograničenje brzine na 30 m/h u ulicama uokolo škole, obilježavanje cesta s obzirom njihovu sigurnost crvenom (nesigurno), žutom (manje sigurno) ili zelenom (sigurno) bojom, o čemu bi se učenici educirali na satu razredne nastave te ograničenje prometa na zebri kod  glavnog ulaza u školu stupićima za koje je, u odgovoru za Zagreb.info, gradski ured potvrdio kako ih planira postaviti.

 


Komentari