ZMAJLOVIĆ JE OZBILJAN: ‘Velika Gorica postat će glavni grad Zagrebačke županije’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Mihael Zmajlović, SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije izjavio je kako će upravo Veliku Goricu napraviti glavnim gradom županije, a decentralizacijom i organizacijom osigurat će pokrivenost županijskih službi na području svih devet gradova i 25 općina.

Zagrebačka županija je jedina županija u Hrvatskoj koja nema sjedište na svojem teritoriju već na području grada Zagreba koji ima status grada i županije, rekao je Zmajlović. Dodao je i kako se “ključne odluke donose u hotelu, a aktualni župan Stjepan Kožić već 20 godina vlada načinom na koji je otuđio Županiju od svojih stanovnika”.

Svaki grad i općina, kazao je SDP-ovac Zmajlović, mogu imati svoje mjesto u sustavu upravljanja županijom. Umjesto skupe najamnine treba iskoristiti prazne državne i gradske prostore te približiti službe građanima kroz digitalizaciju usluga. Dodao je i kako Turistička zajednica ili poduzetnički centar trebaju funkcionirati kao “uredi za van”.

Rekao je kako je u Zagrebačkoj županiji zaposleno oko 300 ljudi koji sjede na tisućama kvadrata unajmljenog uredskog prostora. Pročelnica ima svoj ured, uz nju je tajnica koja ima svoj ured, a tu su, kaže, i kilometri hodnika.

Drži kako je to potpuno neracionalan način korištenja prostora.

“TZ će se seliti, Razvojna agencija treba biti u Svetoj Nedelji i Samoboru”
Smatra i da je važno napraviti decentralizaciju te odjele što više razmjestiti diljem županije, a građanima osobni dolazak do službenika svesti na minimum i kroz pametna rješenja ih bolje povezati i ponuditi digitalne usluge.

Turistička zajednica (TZ), naglasio je, umjesto u uredima u Preradovićevoj u Zagrebu treba funkcionirati po principu “ureda za van“ i seliti se po gradovima gdje ionako postoje prostori TZ-a.

“Razvojna agencija i poduzetnički centar su sada u Ulici grada Vukovara, a više bi imalo smisla da su u Svetoj Nedelji i Samoboru, koji su mjesta od velikog interesa za investitore”, rekao je Zmajlović. Dodao je kako se investitorima koji zbog nekog razloga ne realiziraju svoju investiciju, ne smije dopustiti da odu, već im prezentirati i druge poslovne zone te pomoći da investicije realiziraju na području Zagrebačke županije.

SDP-ov kandidat za župana Zmajlović planira sve decentralizirati kako bi koristi imali, uz nabrojene gradove, i Zaprešić, Vrbovec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Dugo Selo te općine poput Brdovca.


Komentari