VEĆ SU KRENULE PREVARE U OBNOVI! Vanđelić otkrio: ‘Prijavljeni su radovi, a nije ih bilo. Tražili su novac zauzvrat’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Obnova Zagreba još uvijek je gorući problem metropole, iako je prošlo 384 dana od devastirajućeg potresa. Privremenih rješenja ima za tek devet zgrada koje treba obnoviti ili ukloniti, a više od šest tisuća zgrada ima žutu i crvenu naljepnicu. No, iako se o obnovi više priča nego li se konkretno sanira šteta, već su počele krađe!

”Pokušaj, recimo, prevare da su neki događaji fingirani, a detalje vam ne mogu iznositi. Pratimo sve transakcije, pogotovo velike transakcije i njihovu opravdanost”, rekao je Davor Iljkić iz Fonda za obnovu, prenosi Dnevnik.

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić poručio je kako je “situacija dosta neprihvatljiva”. Od 6500 zgrada kojima je potrebna obnova, tek oko 20 posto je podnijelo zahtjev.

”Zabrinjavajuće je, znači da je za te građane proces kompleksan”, izjavio je. pa priznao kako je brži model kada građani sami krenu u obnovu.

Inače, Fond za obnovu je uveo prijavu nepravilnosti, a već je nekoliko građana prijavilo nepravilnosti i pokušaj prevare.

”Pokušavalo se prijaviti da su izvođeni radovi tamo gdje nisu bili izvođeni radovi i tražila se novčana naknada zauzvrat”, komentirao je Vanđelić i dodao kako su slučajeve proslijedili u Općinsko državno odvjetništvo.

“Time naš posao završava”, poručuje.

Novac je Hrvatska dobila od Europske unije, ali treba poštivati rokove koje je Unija nametnula. ‘

‘Moguće je da ćemo imati vremenski tjesnac da to sve završimo. Jedan mali dio novaca je u Fondu za obnovu, taj novac je otprilike 10 posto Fonda solidarnosti i ja se nadam da ćemo to u 18 mjeseci stići”, zaključuje Vanđelić.


Komentari