VAŽAN KOTAČIĆ U TOMAŠEVIĆEVOM TIMU: Ova će žena voditi financije grada, a pred njom je prvi veliki izazov

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Nije novost ako kažemo da se Grad Zagreb nalazi u teškoj financijskoj situaciji. Potvrdio je to i novi gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Stoga je njegov prvi potez rebalans proračuna koji bi se mogao smanjiti sa sadašnjih 13,6 na 10 milijardi kuna.

U rebalans proračuna i analizu gradskih financija Tomašević neće ići sam. Veliki oslonac u tome mu predstavlja donedavna zastupnica Nezavisne liste mladih Marijana Sumpor, financijska stručnjakinja koja je u novu Skupštinu ušla na listi Tomaševićeve platforme Možemo!.

Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako tvrde upućeni, Sumpor je financijska stručnjakinja na čije znanje i sposobnosti Tomašević ozbiljno računa, a ona je već u svojim prvim medijskim istupima otkrila kako je zagrebački proračun za ovu godinu nerealan te da ga rebalansom treba smanjiti za 3,6 milijardi kuna.

Inače je Sumpor neovisna istraživačica, konzultantica, ali i trenerica za javnu upravu. Stručna je i po pitanju europskih fondova, ali i po pitanju strateškog planiranja u javnoj upravi.

Ono što bi Tomaševiću kritičari mogli zamjeriti kod angažmana Sumpor jest to što je ona u politiku ušla ne tako davne 2017. godine, kada je bila u timu nekadašnje Bandićeve suradnice Sandre Švaljek.

No bez obzira na te zamjerke, treba reći da Sumpor iza sebe ima respektabilan životopis.

Autorica je pedesetak znanstvenih i stručnih radova, doktorirala je na splitskom Ekonomskom fakultetu, a školovala se i u inozemstvu, odnosno u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i SAD-u te je 18 godina provela na Ekonomskom institutu, nakon čega se okušala kao poduzetnica, a sada je pred njom očigledno zahtjevna politička uloga i rezovi koji bi novom gradonačelniku mogli stvoriti probleme.


Komentari