Vanđelić o ostavci sa pozicije šefa Fonda za obnovu: Niti jedan građanin ne bi trebao trpjeti jer ja smatram da je moj posao završen

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dosadašnji ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić danas je na press konferenciji  govorio o razlozima zbog kojih je podnio ostavku na tu funkciju. Predstavljeno je i redovito izvješće o radu Fonda.

Na samom početku, Vanđelić je naglasio da se putem tražilice u svakom trenutku može pratiti transparentnost Fonda, a razvila ju je tvrtka GDI.

Damir Vanđelić je na početku naglasio kako se putem tražilice koju je razvila tvrtka GDI može u svakom trenutku pratiti transparentnost Fonda. Tim povodom, ispred Instituta sinergije znanosti i društva Vuk Vuković je objasnio što sve ulazi u navedeno:

“Ideja je da se prikaže svaka kuna potrošena u Fondu. To će se sve vidjeti u aplikaciji. Drugi standard je transparentnost samog Fonda, a tu su i interni troškovi Fonda. Treće je jednostavnost prikaza prema javnosti”, poručio je i dodao da su uspjeli postići potpunu transparentnost i da je time Fond postao prvo tijelo javne vlasti koji se na ovaj način otvara javnosti.

Rad aplikacije iz GDI-ja ukratko je predstavila Martina Puljko, a Vanđelić je naglasio da je pri preuzimanju Fonda naglasio da je transparentnost ključna, a za to je potrebna digitalizacija. Otkrio je i da su troškovi za to oko 250 tisuća, a zapošljavani su ljudi koji rade i u drugim ministarstvima. Ustvrdio je i da su se transparentnošću borili protiv korupcije, no da je efikasnost ovisila o odlukama koje dobiju. Dao je za primjer da su zaprimili samo jednu odluku o zamjenskoj obiteljskoj kući.

Vanđelić je na konferenciji izvijestio da je jučer pokrenut natječaj za 171 zgradu u nekonstrukcijskoj obnovi putem dinamičkog sustava. Očekuje da će do kraja mjeseca sve biti projektirano i da bi u siječnju obnova krenula.

“Ja posao nastavljam, ne smije se dopustiti diskontinuitet. Niti jedan građanin ne bi trebao trpjeti jer ja smatram da je moj posao završen”, naglasio je i dodao da ne može on biti za rad ministarstva.

Otkrio je i da ostaje do Božića te da je od početka govorio da ovo nije trajno te da ne ovisi o fotelji. Ističe da odlazi zadovoljan i ne vidi svrhu da ostane ako je Fond efikasan. Poručio je i da nikakvih sukoba nije bilo te da nema neki angažman u planu, a stalo mu je da Fond funkcionira.

„Iako sam se u to imao prilike uvjeriti i ranije, ključna potvrda učinkovitosti tima u Fondu je došla zahvaljujući novoj ovlasti temeljem izmjena zakona – provođenju organizirane nekonstrukcijske obnove gdje smo u manje od mjesec dana proveli javni poziv, počeli potpisivati ugovore i pokrenuli natječaje za projektiranje za prvih sedam blokova zgrada, a svaki dan će se raspisivati i novi natječaji. Želio bih iskoristiti prigodu i zahvaliti svim mojim zaposlenicima na vrijednom angažmanu i trudu, ali i svim udrugama građana koji su nam svojim prijedlozima pomogli da zajedno popravimo zakonodavni okvir obnove. Mandat mi traje do 17. prosinca, ali bez naknade sam spreman ostati na raspolaganju koliko treba da se novi ravnatelj izabere i uhoda u posao“, zaključio je Damir Vanđelić.


Komentari