Tomašević komentirao protuprislušne uređaje u Holdingu: ‘S obzirom na optužnice, vidimo da je tu bilo svega’

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Redovnu konferenciju za medije, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je ispred ustanove Dobri dom u Kosnici, u Velikoj Gorici.

Budući da je Grad Zagreb bio nositelj dvaju projekata: Mreža za mlade za socijalno uključivanje i Centar za integraciju (kojim se želi poboljšati perspektiva žrtvama obiteljskog nasilja, beskućnicima i ovisnicima), Tomašević je predstavio njihove rezultate.

Grad Zagreb je vlasnik kompleksa u naselju Kosnica, u funkciji je i za zbrinjavanje beskućnika, ali i kuhanje toplih obroka. Prostor koristi i Crveni križ, smješteno je oko 150 beskućnika.

Dnevno se pripremi 3 tisuće toplih obroka koji se onda plasiraju po drugim ustanovama, ali i po kućama gdje su korisnici bolesne i nepokretne osobe. Godišnje se pripremi oko 10 tisuća obroka.

Cilj je povećati broj toplih obroka koji se pripremaju unutar Dobrog doma, kako bi što više ljudi moglo koristiti uslugu, poručio je gradonačelnik.

Zamjenik Korlaet je pričao o europskom projektu u kojem je Zagreb izabran u jedan od 100 gradova koji će imati 360 milijuna eura na raspolaganju iz sredstava EU. Time će biti nositelj zelene tranzicije, a projekt će trajati do 2030. Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj. Novac je namijenjen za izradu pripremnih projekata.

Od prijave na projekt u siječnju došlo je do rata koji je ukazao na problem ovisnosti o fosilnim gorivima, tako da će energetska učinkovitost ovog projekta biti značajna. Prometne potrebe su velike i provedba počinje 13. lipnja summitom 100 gradonačelnika koji su odabrani.

Protuprislušni pregledi

“Uprava je već odgovorila na ta pitanja, radio se o javnoj nabavi, katalogu brojnih usluga za korporativnu sigurnost i ovo je jedna od opcija koja će se koristiti, a možda i neće, ovo je jedno od najvećih javnih poduzeća u Hrvatskoj. Korporativna sigurnost je sastavni do velikih kompanija, a s obzirom na optužnice, vidimo da je tu bilo svega”, rekao je gradonačelnik.

“Nema nikakvog povoda, nije to od jučer, to traje već duže, želimo da svi procesi budu posloženi, znate da se vode sudski postupci oko namještanja i u tom smislu vjerujem da Uprava želi to srediti”, pojasnio je Tomašević.

Forenzika cijevi

“Istraga nije gotova, to je uobičajeno, a kako bi se utvrdilo što je uzrok, moramo isključiti ljudski faktor, to je standardni postupak, ali treba isključiti opciju ljudske greške.

Ako imate dva magistralna cjevovoda koja su pukla u godinu dana, onda znate da se radi o sustavnom zanemarivanju”.

Plin

Prvo se u javnom prostoru govorilo da imamo dovoljno plina i da smo manje ovisni o ruskom plinu nego druge EU članice, sada se govori drugačije, ne znam što je točno, i prije sam govorio da Hrvatska treba smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima, ali i uvozu fosilnih goriva. To ne ide preko noći. Meni nije bitno samo ono što se radilo u mom mandatu već i što će se raditi u drugim mandatima, za dobrobit građana.

Ovrhe

“Znam da će se što više koristiti vlastiti kapaciteti, a ne odvjetnička društva i u tom smislu je nova uprava i krenula”.

Praznik rada

Zelena akcija je zamjerila plastični pribor u kojemu se servirao grah na proslavi Praznika rada.

“To je nešto što bih htio da promijenimo, ne možemo sve odjednom, ali ni to ne ide preko noći. Što se tiče cijena, ali i dostupnosti, trebat će i tržištu da se prilagodi, a flaširana voda, bila je cisterna koja je dijelila vodu, a misija mi je da povećamo broj javno dostupnih fontana da se što više smanji potrošnja flaširane vode”.

Geotermalno polje

“Nisam upoznat s time, mislim da tamo bi trebao prvo urbanistički plan napraviti, a o tome odlučuje skupština, to traje već desetljećima i volio bih to proučiti”.

Mjesni odbori kao vrtići

Radi se o 8 zgrada od 254 zgrade koliko mjesni odbori imaju u Gradu Zagrebu. Prosječno se ti prostori koriste samo 20 posto vremena, i mislim da se može naći desetak zgrada koje ne bi ometale rad ostalih, a da zadovoljavaju pedagoški standard. Planirali smo 60-ak radnih mjesta u tim vrtićima koji će biti privremeni.

Javni poziv je i privatnom sektoru da privatni vlasnici ponude zgrade u najam da vidimo što tu možemo iskoristiti.

Radimo i dalje kao da odluka Suda nije donesena, vjerujemo da je time samo kupljeno vrijeme.

Komentari