‘TREBA NAĆI NAČIN ZA KAZNE’ Tomašević o preprodavačima ZG vrećica: ‘Nadam se da građani znaju koje vrećice trebaju kupiti’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održva sa zamjenicima redovitu konferenciju za medije na kojoj govori o aktualnostima u gradu i važnim temama u gradskoj politici.

Komentirao je velike gužve koje se ovih dana stvaraju na Jadranskom mostu čiji je dio zatvoren zbog radova. Objasnio je da se radovi nisu mogli ranije odraditi jer su radovi do sada trajali na Mostu slobode. Rekao je da će se tijekom ovog tjedna otvoriti po dvije trake u oba smjera te da će učiniti sve da se radovi završe i prije predviđenih devet mjeseci.

Nisam zadovoljan privremenom regulacijom prometa. Jučer je svima bilo jasno da se to treba žurno promijeniti. Dao sam nalog da se to promijeni i očekujem da se u to roku od tjedan dana riješi. Ali primijetili ste da je već i danas most protočniji jer se promet prebacio i na druge mostove”, rekao je i dodao da će i nakon promjene regulacije prometovanje Jadranskim mostom biti zabranjen za teretna vozila.

Mi planiramo obnoviti sve mostove u Zagrebu. To je investicija vrijedna oko 300 milijuna kuna”, otkrio je.

Očekivano, Tomašević je govorio i o novom modelu odvoza otpada. Osvrnuo se i na kažnjavanje građana koji se ne budu tog modela pridržavali rekavši da će za fizičke osobe kazne biti između 700 i 1000 kuna, a za pravne i do nekoliko tisuća kuna.

Kada je riječ o problemu s odvozom biootpada, Tomašević kaže da će u centru grada ”on ići preko zelenih otoka”. ”Samo miješani otpod se odlaže u plavim ZG vrećicama, a ostalo preko zelenih otoka. Građani mogu svaki dan između 20 i 22 sata ostaviti otpad. Da 24 sata dnevno svaki dan stoji spremnik u centru nema smisla”, rekao je.

Komentirao je preprodavače vrećica te one koji ih krivotvore. ”Bit će kažnjeni. Te su vrećice zaštićene i to je zakonom kažnjivo. Nadam se da građani znaju koje vrećice trebaju kupiti. Nadam se i da građani Jakuševca i Mičevca koji su dobili besplatne vrećice za šest mjeseci nisu te koje će se sada naći u prodaji na crno. Jer ako to bude, onda ćemo to revidirati”, kaže Tomašević.

”Ne možemo ne imati nikakav sustav jer će nekoliko ljudi kršiti pravila. Trebamo naći način da se kazne oni koji krše pravila”, dodao je gradonačelnik.

Oštro je odgovorio na optužbe Davora Bernardića.

”Vi mene sad stvarno pitate da komentiram Davora Bernardića? Bernardića čiji je politički put vezan uz Milana Bandića? Neću uopće to komentirati. Apsolutno ne mislim komentirati da je prometna zona zatvorena da bi se nekome pogodovalo kao što ne mislim komentirati ni njegove navode iz Skupštine niti njegove inicijative s roditeljima odgojiteljima s kojma je došao i napravio dar-mar da bi skupio neke političke bodove”

Osvrnuo se i na ostavku šefa gradske plinare rekavši da u njegove razloge odlaska ne može ulaziti, a zatim ponovno komentirao optužbe na račun kredita koji je dignut za Zagrebački holding.

”Priče koje se stavljaju oko toga da je kredit nezakonit ne drže vodu. Kredit je izglasan, podržala ga je Skupština, potvrdilo ga je Ministarstvo i nikakvih zakonskih prepreka nema da se on realizira. I još nešto, kredit nije bio problem do ponedjeljka. U četvrtak je bila sjednica Odbora za financija na kojoj je kredit izglasan, uključujući i glas Viktora Gotovca i Dine Vasić. U petak Dina Vasić daje preporuku da se glasa za kredit. A odjednom je u ponedjeljak kredit problem. Zašto? To su sve spinovi koji se puštaju u medije”, poručio je. Tomašević dodaje i da kredit neće kasniti zbog ove ostavke.

Garantira i da građani kojima su privatni opskrbljivači otkazali opskrbu plinom neće ostati bez plina.

”Ono što je jedino pitanje je tko će im izdati račun za plin naknadno. Gradska oprskba ne može obraditi sve te račune odjednom, ali koliko imam informaciju tehnički će se sve te građane prebaciti na GPZO, a onda ćemo administraciju rješavati nakon. Ključno je da nitko 1.10. neće ostati bez plina. A upozoravali smo na to. HERA-u smo upozorili u 12. mjesecu prošle godine da će se to dogoditi, ali nitko nije slušao”, poručuje.

 


Komentari