‘Nismo zaštitnici uhljeba’: Sindikati Holdinga neće potpisati Sporazum o kolektivnom višku radnika

Foto: Screenshot

O najavljenim otkazima u Zagrebačkom holdingu na konferenciji za novinare govore Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Baldo Kovačević, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

“Godinama se govori o gubicima u Holdingu, nitko nije nikad odgovarao za to, a nakon 19 godina dolazi do promjene vlasti, a nova gradska vlast predlaže sad donošenje odluke o kolektivnom višku radnika u Holdingu i 5 povezanih društava. Ni jedan od sindikata neće potpisati Sporazum o kolektivnom višku radnika”, najavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Mi vidimo da su oni izračunali da je 544 radnika viška, nastavio je Novosel i dodao da  “činjenica je da u ovom programu koji smo dobili nema niti jednog prijedloga kako će to funkcionirati i kako će se riješiti problem financija koje opterećuju Holding.”

Neprihvatljivo rješavanje problema

“Mi smatramo da ovaj pristup rješavanju problema gubitka u poslovanju ne može biti razlog za otpuštanje radnika. Bez sveobuhvatne analize stvarnih problema, ne može se paušalno određivati broj radnika i koji je potencijalni višak”, rekao je Baldo Kovačević, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske.

Također, iz dokumenta se da iščitati, kaže Kovačević, da se može uštediti na drugim troškovima, a ne na otpuštanju radnika.

Nismo zaštitnici uhljeba

“Holding nije imenovao ni voditelje pojedinih podružnica, mi smo tražili da se razgovara po svakoj podružnici, što je višak što manjak. Mi smo tražili da se napravi sistematizacija radnih mjesta, da se vidi što je višak što je manjak. Mi smo se očitovali na vrijeme. Holding je samo rekao to je višak i slijedi otkaz, nisu napravili razvojni program Holdinga, da se mi očitujemo” rekao je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza.

Nakon njega govorio je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji je rezolutno izjavio da “sindikati nisu zaštitnici uhljeba”.

“Sindikati nisu zaštitnici i ne podržavaju zapošljavanje uhljeba. Moram to naglasiti. Mi nismo ti koji sprečavaju da se riješi pitanje takvih zaposlenika, kako u Holdingu tako i na državnom nivou.”

Foto: Screenshot

Zamjeraju Upravi Holdinga što nisu napravljene analize o radnicima, a kao primjer spomenuli su da se u Vodovodu i odvodnji otpuštaju čistačice, a nema ih dovoljno za sav posao koji treba napraviti.

“Imamo na primjer, i skladištare bez kojih sustav ne može funkcionirati jer oni rade 24 sata, zaštitari koji po posebnom propisu moraju štititi objekte od javnog interesa”, rekao je Rajković.

Bez sistematizacije – ništa!

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, govorio je idući i napomenuo da nije provedena sistematizacija, bez koje je nemoguće utvrditi koliko je zapravo višak radnih mjesta.

“Nemamo mogućnost utvrditi postoji li višak radnike bez sistematizacije, iako znamo da toga ima na njihov se način to ne može utvrditi. Dok mi pričamo o kolektivnom višku 544 djelatnika u pojedinim podružnicama u operativi radnika nedostaje.”

“Treba se resetirati i krenuti pravim putem jer ovo to nije”, zaključio je Paradiš.


Komentari