’Užičko kolo u opančićima’: Brkiću zasmetali folkloraši iz Srbije, Makedonce izostavio pa se vratio u prošlost, pričao o ’njima’ i ’nama’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon što su sudionici Međunarodnog festivala folklora, prvotno iz Srbije i Sjeverne Makedonije posjetili Zagreb te na glavnom trgu zaplesali užičko kolo, oglasio se Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a.

Naslov poduljeg teksta kojeg je objavio na svom Facebook profilu naslovio je “E moj narode, e moj HDZ”. Tom prilikom pak usporedio je dva događaja, u potpuno različitim vremenima u povijesti. Jedan se odnosi na kolovoz 1995. godine, a drugi na petak, 9. srpnja 2021. godine, odnosno dan kada su pripadnici folklornih grupa ranije navedenih država došli u Zagreb.

“U sklopu ovog događaja danas je “spontano upriličeno” predstavljanje susjedne nam Republike Srbije s plesnom točkom Užičko kolo u opančićima uz prigodno mahanje srpskom zastavom s Obrenovića grbom, doduše izvan planiranog programa. Naivno ili ne? Procijenite sami”, navodi Brkić koji govori kako smo kao društvo u ovih 26 godina razlike između dva događaja koja je sam istaknuo “postali smo društvo iznimno visoke razine tolerancije, poštivanja različitosti, usvajanja nekih novih obrazaca ponašanja”.

Vratio se u povijest

“Kažu neki kako mentalno rastemo, razvijamo se i sve smo moderniji”, govori dalje pa primjer “dobrodošlice mladim pripadnicima srpske nacionalne manjine koji su prikazali bogatstvo njihovog folklora na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu”, tvrdi, “jasno pokazuje našu političku zrelost i društvenu odgovornost bez obzira što su njihovi sunarodnjaci prije 30 godina pokušali okupirati cijelu Hrvatsku”.

Naposljetku, pita se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti.

“Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, Domovine, tradicije i jedinstvenosti”, dodaje zatim.

Mi i oni

U konačnici, priča i o tome kako više ne možemo prepoznati takozvane “svoje” od “njihovih”, a uz to veže nedostatak jasnih stavova i smjernica.

“Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati Užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu mi JOŠ JAČE moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje HRVATSKO JA!”, zaključio je.


Komentari