‘UVODIM GRAĐANSKI ODGOJ U ŠKOLE’ Zmajlović poručio da djecu treba učiti o solidarnosti i nenasilju

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Građanski odgoj predmet je koji je temelj za stvaranje uspješnog i razvijenog društva”, poručio je u srijedu SDP-vo Mihael Zmajlović predstavljajući svoju inicijativu da se u škole Zagrebačke županije uvede ovaj predmet.

Kandidat za župana Zagrebačke županije smatra da je neizmjerno važno ulagati u obrazovanje, “jer se županija razvija onoliko koliko se razvijaju njezini stanovnici”.

“Želim da Zagrebačka županija bude županija 21. stoljeća. Moramo našu djecu odmalena učiti o temeljnim vrijednostima, pravima, solidarnosti i nenasilju”, ističe Zmajlović.

Napominje da smo svjedoci modernog vremena u kojem se kroz video igrice promoviraju razni oblici nasilja, kojeg često nisu svjesni roditelji, a kamoli djeca.

Također smatra da se u infrastrukturu i izgradnju škola u Zagrebačkoj županiji ulagalo onda i kada je to bilo politički potrebno te da Zagrebačka županija već godinama ne vodi računa o razvoju i podizanju standarda školskog kurikuluma.

“Iako je Županija osnivač škola, ona se do sada nije bavila uvođenjem građanskog odgoja, kojeg očito aktualna vlast smatra nebitnim ili manje važnim”, ocjenjuje Zmajlović.

“Promiče se tolerancija i solidarnost te sprječava nasilje među djecom”

Navodi kako u Hrvatskoj imamo primjere dobre prakse, poput Rijeke koja je prva u škole uvela građanski odgoj, čiji su primjer kasnije pratili i drugi gradovi i županije.

Time se promiče tolerancija i solidarnost te sprječava nasilje među djecom. Učenje traženjem, analiza i vrednovanje informacija ključni su elementi građanskog odgoja, jer se tako stvara ozračje u kojem se ne nameću vrijednosti, već one proizlaze iz životnog iskustva pojedinca, ističe Zmajlović.

Kao roditelj i kao političar u ovoj inicijativi vidi bolje sutra za društvo u cjelini.

“Dok djecu u školama učimo kako postati aktivnim građanima, istovremeno ulažemo u izgradnju i opremanje škola. Tako Zagrebačka, ali i druge županije mogu stvoriti napredniju zajednicu. Zato je građanski odgoj potreban – ne danas, ne sutra, već jučer”, poručio je.

 

Komentari