USPJEŠAN DAN ZA TOMAŠEVIĆA: Smanjuje se broj gradskih ureda i plaće pročelnika

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Završila je prva radna sjednica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Pored preustroja gradske uprave, prema kojem se broj ureda smanjuje s 27 na 16, zastupnici su prihvatili i prijedlog o smanjenju plaće predsjednika i potpredsjednika Skupštine, kao i prijedlog o smanjenju koeficijenata za obračun plaća pročelnika.

Za Odluku o izmjeni plaće, 27 zastupnika je bilo za, pet “protiv”, a osam ih je bilo suzdržano.

U obrazloženju prijedloga stoji kako koeficijent za predsjednika Skupštine iznosi 7,14, a za potpredsjednika 6,07. Prema novoj odluci, koeficijent će se sniziti u skladu s koeficijentom kakav ima gradonačelnik, a to je 6,50.

Zaiskrilo između Filipovića i Tomaševića

Iz oporbe je bio najglasniji HDZ-ovac Davor Filipović koji je s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem raspravljao nekoliko puta. Filipović i Tomašević prepirali su se oko točke smanjenja plaće Klisoviću. HDZ-ov zastupnik inzistirao je na objašnjenju od strane zagrebačkog gradonačelnika zašto se raspravlja o navedenoj temi.

“Samo da prestanem drhtati od straha, da dođem k sebi”, ironično je rekao Tomašević nakon Filipovićevih prozivki.

Zastupnici prihvatili kratkoročno zaduživanje Grada

 Zastupnici, odnosno njih 27, su prihvatili i prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 400 milijuna kuna na rok do 12 mjeseci radi održavanja likvidnosti gradskog proračuna.

Grad Zagreb zadužio se kod od kluba banaka kojeg čine Zagrebačka banka,  OTP banka, Privredna banka Zagreb d.d. i  Erste&Steiermärkischebank, uz fiksnu kamatu od 1,4 posto, a rok otplate je jednokratan, najkasnije do 30. srpnja 2022.

Osim navedenog prijedloga, prihvaćen je i prijedlog o izradi akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2022. do 2025., prijedlog o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za projekt “Korak u dječji vrtić – za dobrobit djeteta i razvoj potencijala – KUĆICA” te za projekt “Izgradnja reciklažnog dvorišta u gradskoj četvrti Podsused – Vrapče”.

Komentari