Tomašević: ‘GSKG će osigurati povoljne kredite za one koji ne budu mogli financirati boksove! Cilj je da više zgrada koristi isti prostor’

Gradonačelnik Tomislav Tomašević (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

U Gradskoj upravi, zajedno sa zamjenicima, gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za novinare koja je počela u 11 sati.

Obnova škola

Zamjenik Korlaet je predstavio prezentaciju o protupotresnom učvršćenju i obnovi u OŠ Ivan Merz, koja će biti spremna za novu školsku godinu.

U kolovozu će biti dovršena i Područna škola Vugrovec, koja je rekonstruirana i dograđena.

OŠ Petar Zrinski koja je čekala konzervatorski elaborat, krenula je obnova s kombinacijom svih građevinskih tehnika, pojasnio je Korlaet te dodao da je riječ o vrlo zahtjevnom gradilištu no da će škola biti spremna za novu školsku godinu.

OŠ Petar Zrinski je također rekonstruirana i biti uskoro gotova, vjerojatno do drugog polugodišta.

OŠ Gjalski, gradnja je u punom jeku. Unutar škole je dvodijelna dvorana, školsko igralište će biti otvoreno javnosti.

Škola J. Kaštelana bi trebala biti otvorena s novim polugodištem 2022./2023, kao i OŠ A. Kovačića.

Savski Gaj i Blato su završeni, sljedeći tjedan su pregledi i s novom školskom godinom bi u nju trebalo krenuti preko 200 učenika.

Odluka o socijalnoj skrbi

Zamjenica Dolenec je govorila o odluci o socijalnoj skrbi koja je puštena u javno savjetovanje te bi 13. srpnja trebala biti na Skupštini.

“Inicijalni povod je novi Zakon, a taj smo povod iskoristili da bez obzira na štedljiv proračun, želimo proširiti obuhvat. Radimo usklađenje za izbjeglice iz Ukrajine, predlažemo da se izjednače iznosi osoba s invaliditetom, jer je prije bio bitan stupanj invaliditeta a mi se zalažemo da budu svi stupnjevi izjednačeni.

Stariji građani koji nemaju nikakva primanja ili minimalna i ova je skupina izložena velikom riziku te će im se davati po izmjeni 400 kuna mjesečno.

Nezaposleni branitelji koji nemaju podmirene troškove stanovanja, oni bi ovim izmjenama trebali biti obuhvaćeni. Tu su i samohrani roditelji koji primaju doplatak, po djetetu će dobivati 200 kuna mjesečno”, najavila je Dolenec.

Novi pročelnik

Gradonačelnik je predstavio novog pročelnika, imenovan je Luka Juroš kao pročelnik za Gradski ured za obrazovanje i sport, na dužnost stupa od idućeg mjeseca.

Priključak za vodu

Problem građana koji čekaju priključak, gradonačelnik je rekao da je riješeno 5200 zahtjeva od preko 8 tisuća zahtjeva. Pojasnio je da je riječ o nepotpunoj dokumentaciji i fizičkim nedostacima izvođača radova, ali da to sada ide puno brže.

Suradnja s SDP-om na nacionalnoj razini

“Surađujemo u Zagrebu i nekim drugim mjestima, a s obzirom na neke spekulacije s desnicom to za nas nije opcija. Za druge suradnje ima još vremena, u svakom slučaju pokazali smo da možemo surađivati s SDP-om. Kritike su sastavni dio posla i rekao bih da su one uobičajene”, rekao je Tomašević.

Novac za boksove

Na novinarsko pitanje kako će boksove financirati oni koji nemaju dovoljno novca u pričuvi, gradonačelnik je rekao da se nada da će doći do suradnje između zgrada pa da će ih više koristiti jedan boks i da će to pojeftiniti trošak. Dodao je kako toliko kanti za smeće nema po drugim metropolama i da se taj broj želi smanjiti. “Da je grad rekao da to financira, onda bi broj kanti ostao isti, a naša je misija da se njihov broj smanji”, pojasnio je gradonačelnik.

Istaknuo je da na javnoj površini Grad neće naplatiti korištenje, ali da za boksove nema novca.

GSKG će ponuditi povoljne kredite za one koji nemaju dovoljno novca, pojasnio je gradonačelnik.

Drobilice

“Gledamo da možemo smanjiti bilo kakav negativni utjecaj, za drobilicu građevinskog otpada u Resniku smo donijeli odluku na Skupštini, radi se na pripremi te lokacije. Postoje tri betonare pored te lokacije gdje će se reciklirati taj materijal, a prve su kuće 400-500 metara dalje, ne vidim kako bi to moglo ugroziti stanovništvo”, rekao je gradonačelnik.

Bolnica Sveti Duh i pravo na pobačaj

“Ne bavim se mikro menadžmentom, ali naš program je takav da smo obećali omogućiti pravo na pobačaj i u tom smjeru idemo. Radi se na izboru novog voditelja i na novim zapošljavanjima”, rekao je gradonačelnik.

Voditelji podružnica primaju plaću kao voditelji?

“Nema informaciju da primaju te plaće, ali ako je to točno, svi bivši voditelji su na listi za otkaz pa je moguće da je to razlog”, rekao je gradonačelnik.

Vrećice za smeće u supermarketima

“Odluka će stupiti na snagu kad sustav bude spreman, cilj nam je da to bude u ljeto. Ponavljam da smo si dali samo četiri mjeseca da to obavimo. Javna nabava je pri kraju”, poručio je gradonačelnik.

Komentari