Tomašević najavio promjene na Adventu, očekuje nas više kućica, ali i poseban javni natječaj za organizatore

Foto: Cropix

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima je održao redovnu konferenciju za medije. Objavili su novosti oko Adventa, najavili mogućnost građana u sudjelovanju u političkom odlučivanju. Zamjenica Dolenec pojasnila je korištenje mjesnih odbora za vrtiće, dok je zamjenik Korlaet najavio otvorenje spomenika holokaustu.

Solarizacija Grada Zagreba, Grad Zagreb na natječaju usvojio 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Norveškog fonda za program sunčanih krovova u Gradu Zagrebu. To bi trebalo biti uskoro, a gradonačelnik je najavio širenje projekta i na druge ustanove na oko 500 objekata u vlasništvu Grada i oko 300 u vlasništvu Holdinga, najavio je gradonačelnik.

Advent u Zagrebu

“Od početka godine su krenule pripreme, promijenjen je model za dodjeljivanje kućica i uveo se model javnih dražbi, a gradonačelnik je najavio da će se za određene lokacije provesti javni natječaj za organizatore programa s kulturnim programom i ugostiteljskim programom, a povjerenstvo će im na temelju tog programa dati dozvolu za rad. Imat će i obvezu odraditi taj program do kraja.

Radit će na koliziji između adventskog razdoblja i svjetskog prvenstva u nogometu te se očekuje veći broj građana, a povećat će se i broj kućica. Advent će se decentralizirati i Advent se širi na kvartove, a ne samo u centru.

Odluka je puštena u javno savjetovanje prije nekoliko dana, trajat će 30 dana pa nakon toga ide na Skupštinu”, pojasnio je gradonačelnik Tomašević.

Prijedlozi i peticije građana

Zamjenica Dolenec najavila je da će građani moći utjecati na ono što će se stavljati na Dnevni red Skupštine, za što je potrebno 10 posto birača te će putem peticija i prijedloga moći sudjelovati u odlukama.

Proslava Praznika rada

“Oduvijek se održavala u Maksimiru, tako će biti i ove godine nakon što je dvije godine nije bilo”, rekla je Dolenec dodavši da će nastupiti Novi Fosili uz brojne druge izvođače. Bit će i tradicionalni grah, a na meniju će biti i štrukle.

Otvorenje spomenika

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je otvorenje spomenika holokaustu da će biti sljedeći tjedan, u srijedu 27. travnja u 18 sati jer se taj datum slavi Dan sjećanja na holokaust.

Proširenje pješačkih zona

Zatvorit će se dio stare Vlaške, kod spomenika Augustu Šenoi, projekt je odobren i provodit će se u nekoliko etapa i ambicija je da koncem svibnja, početkom lipnja zaživi, najavio je Korlaet.

Regatna staza na Jarunu

Gradonačelnik je rekao da se radi na tome da se sanira regatna staza koja je obrasla lopočima, napomenuo je da je staza bitna za veslače i da će Grad to sanirati i da se nađe sustavno rješenje kako se isti problem ne bi ponavljao iz godine u godinu.

Problem vrtića

“Izdvojili smo 25 milijuna kuna iz proračuna koja će biti za prenamjenu ili najam prostora za vrtiće. Organizirali smo koordinaciju koja se time bavi, ja njome predsjedam. Nisu prostori mjesne samouprave bili prvi, gledali smo i poslovne prostore, ali pedagoški standardi imaju svoje propise i jasno je zašto smo išli na mjesne prostore. Fokus je na onim četvrtima gdje očekujemo povećani interes Sesvete, Dubrava, Peščenica -Žitnjak.

Tražili smo predsjednike MO koji su se usuglasili, imamo još za ishoditi neke dozvole, cijeli niz postupaka, nismo još sto posto definirali, ali značajan broj jesmo, ako izdvojimo sedam-osam lokacija za vrtiće, mogli bismo dobiti 500-tinjak mjesta ove godine”, rekla je Dolenec.

Obnova

“Mislim da plan pet točaka je dobar i da se možemo toga držati i da li ispunjavamo taj plan, mi o tim točkama govorimo otkad smo preuzeli vlast, podržavam njihov sadržaj, pogotovo sferu javne nabave gdje ejdan izvođač pokriva više lokacija.

Bitno je i umrežavanje, doći će i do privremene regulacije prometa. Grad Zagreb je sa svojim ograničenim sredstvima bio partner na niz načina, a ministar nas i dalje može doživljavati kao partnera, mislimo pomoći koliko god možemo. Posudili smo i djelatnike Ministarstvu i fondu.

Usko grlo je što Ministarstvo ima ograničen broj djelatnika i taj proces je dugotrajan, a tu je i provođenja odluka jer Fond ima problem s javnom nabavom i cijenama, ali dobra volja postoji i imamo dobru komunikaciju”, rekao je Korlaet.


Komentari