SKUPŠTINA UŽIVO Goluža opet postavio dijagnozu gradonačelniku: ‘Stalno trčite van, to vam je urgencija!’ Tomašević: ‘Mislim da je svima neugodno zbog vas’

U tijeku je 11. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Članovi Koordinacije SSSH sindikata Zagrebačkoga holdinga i povezanih društava, na ulazu u Skupštinu su članovima dijelili letke u kojima objašnjavaju zašto je cijeli postupak kolektivnog otpuštanja viška radnika za njih nezakonit i protivan redovnoj proceduri.

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine SDP-ov gradski šef Viktor Gotovac, najavio je da će tražiti odgovor od gradonačelnika na pitanje o predstavljanju cjelokupnog izvješća o provedenim kompenzacijskim mjerama.

Zastupnici su čestitali rođendan Marijanu Tomuradu.

Na sjednici je prisutan 41 zastupnik.

Svibor Jančić iz političke platforme Možemo stavio je mandat u mirovanje iz osobnih razloga. Umjesto njega doći će Branko Ančić.

Marijana Rimanić iz Možemo vratila se u Skupštinu jer joj je isteklo mirovanje te je položila prisegu.

Trpimir Goluža je tražio stanku u ime kluba Mosta zbog kako navodi, uznemirujućih informacija koje su dobili i koje će prema njegovim riječima, utjecati na tijek skupštine.

Nakon polusatne stanke Goluža je stavio gas masku da upozori na smrad koji dolazi iz Kulturno informativnog centra, ali i zagrebačke plinare i Gradske uprave Grada Zagreba. Istaknuo je da se radi o smradu neodgovornosti, pohlepe, velikih financijskih gubitaka i smradu pokušaja zataškavanja velikih afera.

Foto: Screenshot

Goluža je napomenuo da su obje plinare bile dobitnici te da je u 10 mjeseci Plinara Opskrba ostvarila gubitak od 410 milijuna kuna te da se to dogodilo lošom poslovnom odlukom.

“Tomislav Tomašević nije kriv ali je odgovoran jer je trebao ranije smijeniti odgovorne ljude, a direktora sektora trgovine plinom trebao je smijeniti, a nije”, rekao je Goluža.

Kulturni centar Travno je povukao prijedlog za imenovanje ravnateljice Maje Gladović po hitnom postupku, a umjesto toga podnio je prijedlog da se za vršitelja dužnosti imenuje aktualni ravnatelj Josip Forjan.

Zastupnici su većinom glasova izglasali prijedlog Dnevnog reda.

Trpimir Goluža ponovno je zatražio stanku.

Nakon stanke ponovno se osvrnuo na stanje u Gradskoj plinari. Rekao je kako plinara Opskrba

“Dečki iz plinare su se kockali i malo su se previše zaigrali, da su u šestom mjesecu to zaključili, plinara bi danas dobro poslovala, ali vrag im nije dao mira. Nije najveći problem što su se kockali i kladili već što su se vadili. Sad se Tomašević želi riješiti plinare. Nema nikakvog opravdanog razloga za prodaju plinare Distribucija, ona je stabilna i jamac je za sigurnu opskrbu Zagreba. U cijeloj priči se pojavljuje HEP da ju spasi, ma hoće vraga, otet će ju nam”, rekao je Goluža.

Pitanja zastupnika

Nenad Predovan se obratio gradonačelniku: “Snažno vas je pljusnula odluka Suda i još ste ošamućeni. Vaši zastupnici su se okomili na savjetnika Lovrića, vi nervozno puštate da vaši zaposlenici nekome prijete i tom metodom se odnosite i prema roditeljima odgojiteljima i prema radnicima Holdinga. Hoćete li obustaviti nezakonito otpuštanje radnika u Holdingu?”

Tomašević je uzeo par sekundi ironično da se oporavi od ošamućenosti.

“Kaže da mu je presmiješno da njegovi zaposlenici prijete Lovriću. Napomenuo je da nerado govori o njemu. Poslao je prijave centru za socijalnu skrb roditeljima koji su tražili statičke preglede škola nakon potresa, maltene da im oduzmu djecu. Vi ozbiljno govorite da nju netko prijeti? Ja sam napomenuo da meni ne trebaju nikakvi posebni savjetnici i ja sam to ukinuo”.

“Uskoro će biti financijsko izvješće pa će se vidjeti što ste sve radili, zato je i došlo do otkaza, sve je zakonski, Usvojili smo dobar dio prijedloga sindikata. Puno radnika je prihvatilo poslove u operativi, skoro njih 200, dio su prihvatili otpremnine, neki su otišli u mirovinu. Nužno je ovo napraviti zbog situacije u kojoj Holding je i to je samo trećina onoga što trebamo napraviti, sve što se nije radilo sada se radi”, rekao je Tomašević.

“4. lipnja, moj drugi radni dan je plinara potpisala štetni ugovor, kako sam ja to mogao spriječiti?”, rekao je Tomašević.

Marijan Tomurad pitao je o dovršetku projekta Sajmište Sesvete koje je pitao u ožujku, a gradonačelnik tada nije odgovorio. Također pitao je za Branimirovu ulicu u Sesvetama zbog prometne zagušenosti.

“Stručne službe kažu da vam je odgovor poslan pa provjerite”, rekao je Tomašević.

“S Branimirovom su dva problema, prvi je javna nabava tako završila da je prva firma odustala zbog povećanja cijena, a sada je u tijeku nova nabava. Glavni problem su imovinsko pravni odnosi”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Zastupnica Gordana Rusak istaknula je kako je Ured za financije obezglavljen jer se nigdje na internetskim stranicama ne navode rukovodeće pozicije. Pitala je gradonačelnika što se čeka da nakon 11 mjeseci još nema čelne ljude.

Gradonačelnik je rekao da mu je drago da obavljaju sindikalnu ulogu i da ne zna otkuda joj ti podaci.

“Spojili smo dva ureda i postoji pročelnica v.d. Ne možemo otvoriti sve natječaje istovremeno, moraju proći intervjue i to traje. Trenutno je sedam pomoćnika i pročelnik, sistematizacija je u tijeku”, rekao je gradonačelnik.

Rusak ga je ponovno upitala čekaju li da njihovi budući zaposlenici završe fakultete pa da ih zaposle bez dana radnog staža.

“Kojić je otvoreno rekao da si je sam pisao pitanja na testiranju za pročelnika i vi nama spočitavate što se držimo zakona. Raspisujemo javne natječaje i biramo po zakonu i to se vama ne sviđa i umjesto da se pokrijete ušima vi nas još prozivate”, rekao je Tomašević dodavši da ništa nije dobro što god da naprave

Marko Sladoljev je pitao za prenamjenu mjesnih odbora u dječje vrtiće. Kaže da su se skupili potpisi i da su nudili staru školu na Bizeku koja je gradsko vlasništvo.

“Ne znam otkuda vam te informacije. Pregovaramo s različitim mjesnim odborima, radimo natječaj za sve privatne vlasnike da se jave da i to vidimo. Neovisno o mjeri roditelj odgojitelj, već je u u gradu teško kršenje pedagoških standarda”, rekao je Tomašević.

Lucija Topolovec rekla je da je ove godine nije odobren certifikat za Udrugu gradova, na što joj je Tomašević odgovorio da nije upućen te da će dobiti pisani odgovor.

Nenad Matić je pitao gradonačelnika zašto se našao na listi za otkaze.

“Po kojoj logici ljudi iz terminala su se našli na tablici, a ne s groblja i s tržnica? I ja sam se našao na listi”, pitao je Matić.

Tomašević je rekao da je iznenađen nastupom u kojem gradski zastupnik koristi govornicu da pita zašto je on kao radnik Holdinga iskoristio da pita zašto je na popisu za otkaz.

“Dobit ćete pisani odgovor”, odgovorio je Tomašević.

Matić mu je rekao da su otkazi politički uvjetovani “Nazovu ženu i kažu joj da je u tablici da će dobiti otkaz. Ona pita u kojoj tablici, a oni joj kažu da to ne mogu reći”.

“Objasnite mi kako može rukovodeći zaposlenik vršiti posao oporbenog zastupnika a da mu je u isto vrijeme ta gradska vlast šef. Iz našeg kluba u prošlom mandatu nitko nije bio zaposlenik u gradu”, poručio je gradonačelnik.

Trpimir Goluža pitao je o projektu za dječju bolnicu Srebrnjak, od 440 milijuna kuna koji možda neće biti realiziran:

“Tražio sam vas izvješća koja nismo dobili. No, ta bolnica više od pola godine nema ravnatelja. Iako ste na, početkom listopada kad ste smijenili cijelo vijeće, obećali ste da će biti izabran u najkraćem mogućem roku i bilo bi dobro da izaberete ravnatelja prije nego projekt propadne. Koliko puta ste se sastali s profesoricom Mirjanom Turkalj?”, pitao je.

“Svi su sami dali ostavku, nisam ja na to utjecao, ja sam po vama autokrat koji smjenjuje vijeća. Nije istina da nema ravnatelja i Duška Markov je v.d. ravnateljica i izabralo ju je upravno vijeće, a kad smo kod profesorice Turkalj, ne znam što time želite, ona od kolovoza vodi projekt”, rekao je Tomašević.

Goluža je rekao da je postavio to pitanje jer je to pokazatelj gradonačelnikove ozbiljnosti. Istaknuo je kako je gradonačelnik u nekoliko navrata izletio van pa mu je dao dijagnozu i lijek.

“Vidio sam da ste par puta onako brzinski istrčali van, netko bi posumnjao da je to jer sam ja došao za govornicu, ma nije, to je pokazatelj dizuričnih tegoba, to vam se zove urgencija. Ja ću vam kao liječnik propisati Nolicin i on će vam omogučiti da sjedite dok traje sjednica”, rekao je Goluža.

Predsjednik Klisović ga je upozorio da postavljanje dijagnoza nije posao u Skupštini.

Foto: Screenshot

“Ako ovo ne zaslužuje opomenu, ne znam što zaslužuje. Na prošlim ste mi sjednicama dali psihičke bolesti i omalovažili ste time psihičke bolesnike, a sada mi opet dajete dijagnozu i vrijeđate ljude koji stvarno imaju problema s tim. Ja mislim da je svima neugodno zbog vas. A o bolnici, bio sam na desetak sastanaka i znam sve o tom projektu, a on je istekao u ožujku ove godine i četiri posto je realiziran u 32 mjeseca, a ja nisam toliko bio na vlasti i zato je taj projekt u crvenom.

Mario Župan postavio je pitanje o ravnateljici Muzeja suvremenih umjetnosti, ali se osvrnuo na šefa Čistoće.

“Dobili smo poštom da je Vić izabran za voditelja podružnice i na tom ugovoru s Novakovićem sklapa aneks ugovora, pa to nemaju ni članovi državnih firmi. On ima plaću 26 tisuća kuna bruto plus auto i sve privilegije, daje mu se još 4500 kuna za najam stana, 500 kuna za režije, a on svaki četvrtak odlazi u Osijek službenim autom. Jel’ on uopće plaća porez i prirez u Zagrebu?”, pitao je Župan

Na web stranicama SDP-a stoji da je Vić i dalje potpredsjednik gradske organizacije Osijek, dodao je.

“Dobre su ove fore, dobili smo poštom, kako je rekao vaš predsjednik da je na popisu viška radnika u Holdingu puno uvaženih članova HDZ-a i da su listu dobili poštom. Ma dajte. Dobit ćete odgovor od uprave Holdinga, plaće svih voditelja koliko ja znam su puno manje”, odgovorio je Tomašević i dodao “On nema naknade za odvojeni život ko vaši zastupnici već naknadu za stan”.

“Nije bitno čiji je on član, ja sam vas pitao da li znate da ima aneks, a on ima aneks kojim dobije 5 tisuća kuna za najam stana, a na temelju koje odluke on to dobiva, pa to je pitanje i za porezne institucije i krim policiju.

Vama je u HDZ-u najnormalnije da netko živi u Zagrebu a tu ne plaća niti porez niti prirez, a ono što sigurno znam, najveći prirez u državi je u Zagrebu i tu se sigurno plaća. Što se tiče najamnine, ako ima pravo na to ok. Čovjek je vodio komunalno poduzeće i vaš je ministar rekao da je to dobro radio. U čemu je problem?”, pitao je gradonačelnik.

Pojedinačna rasprava

Nenad Predovan je rekao da Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti daje amandman jer je teško skupiti 70 tisuća potpisa da nešto može doći na sjednicu Skupštine, a smatra da to nije dobro jer ako je nešto interes 500 ljudi onda je to previše.

Zastupnici glasovanjem nisu prihvatili amandman.

Prijedlog odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, zastupnici su sa 28 glasova izglasali ovaj prijedlog.


Komentari