‘UHIĆENJA ĆE MU IĆI NA RUKU’: Politički analitičar o prvim potezima Tomaševića ‘Ovo što je napravio nadilazi sva moja očekivanja’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ovoga je ponedjeljka u jutarnjim satima stigla vijest da bi novi gradonačelnik Tomislav Tomašević, trebao smanjiti broj pročelnika u Gradskoj upravi sa 27 na svega 15 ljudi, što mu je ujedno i jedan od prvih poteza koje je najavio u predizbornoj kampanji.

Tomašević je gradonačelničku dužnost preuzeo prije mjesec dana, a čini se da mu se s novim odlukama sve više žuri zbog USKOK-ovih akcija, pa će plan restruktuiranja predložiti na sjednici Skupštine Grada Zagreba koja će se održati 15. srpnja.

Prve je poteze novog gradonačelnika komentirao i politički analitičar Davor Gjenero za portal Otvoreno.

Rješenje je u smanjenju broja upravnih odjela

“Njegovo izborno obećanje apsolutno nema ničega spornog, a kratkoročno neće donijeti velike efekte osim što će mu omogućiti da imenuje ljude od kojih ne mora ‘skrivati leđa’ što znači da, po svemu sudeći neće imenovati ljude u koje ima beskrajno povjerenje nego ljude koji imaju kvalifikacije za obavljanje tog posla”, smatra Gjenero.

Istaknuo je i da se radi o dobrom prvom potezu, jer je od izrazite važnosti da se javni natječaji zaista provedu kao takvi, navodeći da se konačno mora formirati načelo stabilnosti javne uprave na regionalnoj razini.

“Smanjenje broja upravnih odjela unutar zagrebačkog poglavarstva je to gdje treba početi tražiti rješenje”, dodaje.

Osim toga, osvrnuo se i na drugu mjeru, odnosno postepeno smanjivanje broja zaposlenih s ograničenjem broja novoprimljenih ili načelu 2:1, odnosno kada dvoje odu jedan novi može doći.

“U tom će mu procesu  biti jako teško i prvo treba obaviti posao unutar upravnih odjela u Gradu, a tek nakon toga se baviti drugim stvarima. Dobro je da je donio odluku da ne arbitrira u Holdingu nego je našao dva čovjeka od povjerenja, a sa kvalifikacijama kojima je povjerio reformu Holdinga”, naglašava Gjenero.

Uhićenja bi mogla opet završiti s razvlačenjem procesa

Budući da se radi o aktualnoj temi, Gjenero se osvrnuo i na nedavne akcije USKOK-a i polciije koje su završile s brojnim uhićenja, pa navodi da će ona Tomaševiću sigurno ići na ruku i pojačavati legimitet reformi koje će raditi u javnim poduzećima i u javnoj upravi.

No, iako pozdravlja uhićenja, Gjenero kaže da se boji da će ona opet završiti s razvlačenjem procesa, pa se dotaknuo i uhićenja ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.

“To je tek djelomično povezano s tim što će se događati u Gradu, a druge stvari su zapravo relativno banalne stvari za koje smo svi znali da se događaju. Ovo što je bilo u GSKG je model koji svatko tko je pokušao sudjelovati u upravljanju zgradom kojoj je formalni upravitelj upravo GSKG jako dobro zna što se cijelo vrijeme događa. To znači da su radovi koje ta institucija obavlja, tri puta skuplji od tržišnih, a da se predstavnike stanara upotrebljava kao ‘živi štit’ pred istragama o korupciji”, objašnjava politički analitičar.

‘Ne bih volio biti u Tomaševićevoj koži’ 

Za stabilizaciju ekonomije u Zagrebu, kaže, treba puno, pa smatra da će Tomaševiću u velikoj mjeri mandat proći upravo u tome, što je loša vijest za njega osobno, ali i za njegovu stranku, jer to znači da će imati vrlo malo prostora za potrebne investicije.

“On će imati problema kako završiti investiciju sa žičarom te kako voditi investiciju s produljenjem tramvajske pruge barem do Save, ako ne i do zračne luke. To će biti jako komplicirano. Bandićevcima to nikada nije bio cilj da se napravi”, naglašava Gjenero dodajući da ne bi volio biti u koži gradonačelnika Zagreba.

“Moram reći kako sam imao simpatija prema njemu, ali ovo što je počeo raditi nadilazi zapravo moja očekivanja od njega. Izrazito sam zadovoljan s prvim kadrovskim potezima u Holdingu. Zaposlio je neke izrazito marljive, obrazovane i kvalitetne ljude. To je puno iznad onog što sam očekivao od nadzornog odbora i uprave. No, ma koliko god dobro radili njihov rezultat neće biti onakav kakav su zaslužili”, zaključuje Gjenero.

 

 

 


Komentari