U tijeku Summit Srednjoeuropske inicijative: Sudionici i hrvatski državni vrh na svečanoj će večeri porazgovarati o aktualnim temama

Pixabay

U tijeku je održavanje Summita Srednjoeuropske inicijative, regionalnog foruma kojim je u 2018 godini presjedala Hrvatska. Summit je završni događaj jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja, a tema je “Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka“.

U Zagrebu su se okupili premijeri i predstavnici 18 zemalja članica SEI-a, a svoj su prethodno potvrdili predsjednici vlada Albanije, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Slovačke.

Danas se premijer Andrej Plenković sastao s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom, a za navečer je predviđena svečana večera za sve sudionike i hrvatski državni vrh na kojoj će moći u neformalnijem tonu razgovarati o aktualnim temama.

Sutra će se održati sastanak poslovni forum te niz bilateralnih susreta.

Hrvatska tim događajem završava svoje predsjedanje SEI-em u 2018. Tijekom godine organizirane su brojne aktivnosti, konferencije, stručni skupovi, kao i tri ministarska sastanka – dva sastanka ministara vanjskih poslova i sastanak ministara zaduženih za regionalni razvoj.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja SEI-em bili su proširenje EU, jačanje suradnje na području gospodarstva, kulturna suradnja, izazovi migracija, jačanje parlamentarne suradnje te jačanje sinergije između SEI-a i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija.

Predsjedanje će od Hrvatske preuzeti Italija.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalni forum za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi osnovan 1989. u Budimpešti.

U njezinu članstvu osamnaest je država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu.

 

Komentari

Komentari

loading...