U subotu je na redu novi prosvjed protiv Bandića: Evo kakav se program sprema

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U subotu, 04.01.2020. s početkom u 16 sati, na Trgu bana Jelačića, građanske Inicijative i Udruge održati će drugi Prosvjed protiv lošeg gospodarenja gradonačelnika Milana Bandića.

Na Prosvjedu će se građanima obratiti: Gordana Pasanec (udruga građana Siget, Inicijativa Zagreb te zove), Branka Genzić-Horvat (udruga za zaštitu okoliša Uzor iz Resnika), Mirela Mikić Muha (članica radne skupine za kakvoću zraka), Vesna Grgić (predsjednica braniteljske udruge Vidra – veterani i društvena akcija i Zelenog odreda), Višnja Škreblin (najstarija aktivistica grada Zagreba), Nenad Ljubić (veteran i građanski aktivist), Ivan Kos (udruga Eko- Zagreb), Neven Brnjas (djelatnik ZET-a).

„Prosvjed u subotu, 04.01.2020., biti će fokusiran na „KRIV SI“. U ponedjeljak smo predali i otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku. USKOK radi odličan posao, podigao je više kaznenih optužbi, ali sve završavaju kod potkupljenih sudaca. Stoga će građani u subotu biti porota”, stoji u najavi prosvjeda.

“Neosnovano drastično poskupljenje u Zagrebu, posljedica su gradonačenikove dugogodišnje politike koju provodi u interesu pojedinaca i interesne grupacije. Ovakvo katastrofalno stanje uvod je i u daljnju pljačku građana s otpadom, ugrožavanje njihovog zdravlja i okoliša, koju i kroz nastavak izgradnje nepotrebnog, skupog i iznimno štetnog tzv. Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom sa spaljivanjem otpada provodi gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima u interesu stjecanja profita i financiranja pojedinaca, interesnih grupacija i kriminalne hobotnice u Zagrebu i šire. Zbog toga gradonačelnik treba otići!”, kaže Branka Genzić-Horvat iz udruge za zaštitu okoliša Uzor.

“Govoriti ću o kakvoći zraka u Novom Zagrebu. O nezaintetesiranosti gradske vlasti da se stanovništvo informira o stvarnom stanju. Da se barem dio problema riješi. Radna skupina za praćenje kakvoće zraka koju je oformio Gradonačelnik a čiji sam član nije se sastala od ljeta. Svi prijedlozi koje sam stavila na Dnevni red u 4 sjednice odbijeni su. Jako puno stanovnika, školske i vrtićke djece, gimnazijalaca koji dolaze na školovanje u tu GČ izloženi su svakodnevnom onečišćenju koje se zataškava, prešućuje i ignorira, a zdravlje građana je ugroženo. Nastavno na to, iako sam postavila”, rekla je članica radne skupine za kakvoću zraka Mirela Mikić Muha.


“Gradonačelniče, Svi su u strahu od vas! Svi koji vas kontaktiraju! Svaki puta kada sam vas kontaktirao, vaši podobnici u zagrebačkom električnom tramvaju su redovno pisali opomene pred otkaz i gubili sudove koje nisu oni morali plaćat jer nemaju odgovornost već samo radnici. Gradonačelniče, samo u zagrebačkom električnom tramvaju imate milijune kune izgubljenih sporova koje plaćaju građani, pa se postavlja pitanje da li se to namjerno radi radi izvlačenja novaca preko raznih odvjetničkih društava koje plaćaju građani Zagreba”, tvrdi djelatnik u ZET-u Neven Brnjas.

“Mnoge zagrebačke udruge proizašle iz Domovinskog rata nisu ništa drugo do suučesnici višegodišnjeg terora i pljačke Zagreba i Zagrepčana. Zagrepčani moraju znati i to da je, na primjer, Bandić sredstvima iz njihovih davanja godinu i pol dana obilno financirao šatoraše koji su rušili ustavnopravni poredak države za koju su se, kažu, borili. Bandić je i tada pokazao da mu stajanje na strani kriminala, terora i nasilja nije strano”, kaže Vesna Grgić predsjednica braniteljske udruge Vidra.

“Udruga eko Zagreb se protivi samovolji i privatnim interesima koji vladaju u gospodarenju otpadom u Zagrebu, a koji dovode do sve većih problema uključujući divlja odlagališta, prenatrpanost zelenih otoka i potencijalno plaćanje penala zbog nedostizanja ciljeva od 50% odvojenog prikupljanja otpada. Udruga već godinama upozorava na neodrživost trenutnog stanja i nepoštivanje hijerarhije gospodarenja otpadom što dovodi do povećanih troškova koji se opet prelamaju preko leđa građana kroz skuplji mjesečni odvoz otpada. Želimo istaknuti da se već godinama nude konkretna rješenja na temelju pozitivnih primjera u Hrvatskoj i svijetu te iskustva neovisnih stručnjaka. Zbog svega navedenog, Udruga se priključuje najavljenom prosvjedu“, kaže voditelj istoimene udruge Ivan Kos.

Prosvjed će imati i glazbeni dio jer mu se priključuju i Zli bubnjari, kako kažu organizatori, neizostavni dio svakog dobrog prosvjeda.

Komentari

loading...
-->