U Skupštini prihvaćen prijedlog izrade prometne studije za Donji grad i izgradnju javnih garaža: oporba nezadovoljna

FOTO: Ivan Klindić

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su na sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog zaključka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o unaprjeđenju planiranja prometnog sustava na području Donjeg grada, kojim će se pokrenuti postupak izrade prometne studije s lokacijama moguće izgradnje javnih garaža na tom području u središtu Zagreba.

U obrazloženju zaključka navodi se kako će se “s ciljem unaprjeđenja prostornog planiranja prometnog sustava na području Donjeg grada te gradnje i uređenja osnovne ulične mreže, trgova i drugih prometnica odnosno usklađenog razvoja javnog, pješačkog i biciklističkog prometa, pokrenuti postupak izrade cjelovite prometne studije Donjeg grada s lokacijama moguće izgradnje javnih garaža na području Donjeg grada i prometne usklađenosti s užom i širom zonom obuhvata”.

Navodi se i kako se dijelovi Zaključka o unaprjeđenju sustava prostornog planiranja u Zagrebu koji se odnose na zabranu gradnje javnih garaža u središnjem dijelu Donjeg grada stavljaju izvan snage kako bi se prostornim planovima omogućila izgradnja javnih garaža sukladno prometnoj studiji iz tog Zaključka.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) novinarima je izjavio da su tim zaključkom izvan snage stavljeni zaključci iz 2010. koje je tada Gradska skupština usvojila jednoglasno nakon tematske sjednice u jeku prosvjeda u Varšavskoj ulici protiv gradnje garaže.

Tomašević kaže da u Gradskoj upravi tvrde kako su te zaključke stavili izvan snage da bi mogli izraditi prometnu studiju za Donji grad.

No, to baš nema puno logike budući da se jutros na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine vidjelo da gradonačelnik Milan Bandić već zna koje će zaključke ta prometna studija imati, jer je već rekao da će se graditi garaža ispod Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), što je sada nemoguće i po važećem GUP-u (Generalnom urbanističkom planu), istaknuo je Tomašević. Rekao je i kako se svi slažu da se izgradi javna garaža ispod srednjoškolskog igrališta pored Mimare, kod dječje bolnice u Klaićevoj ulici, u blizi HNK.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš rekla je kako se treba dobiti odgovor na pitanje kakav Donji grad želimo i onda naručiti studiju vezanu uz to, da odgovori kako riješiti promet u mirovanju.

A ovdje naravno nema sustava, nema ideje, nema vizije – očito je u pitanju jedan ili dva projekta koji se hitno moraju riješiti. Ali, neće ih biti moguće riješiti jer to sve zajedno mora proći kroz postupak izmjene i dopune GUP-a pa će onda taj postupak izazvati ponovno određenu raspravu, rekla je Mrak-Taritaš te ocijenila da se u Zagrebu donose ishitrene odluke, koje nisu sustavne i pokušavaju se nekakve ideje gradonačelnika “zamotati u paket i staviti lijepa mašna”.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić također je izrazio žaljenje što je prihvaćen taj zaključak. Rekao je kako bi cilj Grada morao biti prvo izraditi studiju, a tek onda odlučiti ima li potrebe za gradnju javnih garaža u Donjem gradu i na kojim lokacijama.

I zastupnik Mišić je podsjetio kako je gradonačelnik Bandić danas već prije rezultata studije najavio da će se graditi garaža ispod HNK, iako po trenutnoj regulaciji postoji mogućnost da se gradi prihvatljiva garaža ispod srednjoškolskog igrališta, u blizini HNK.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik novinarima je izjavio kako Donji grad treba rasteretiti prometa te garaže graditi na rubnim dijelovima Donjega grada.


Komentari